Коя е Демократичната юнионистка партия, която спаси Тереза Мей

Лидерката на северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП) Арлийн Фостър и Тереза Мей

След извънредните парламентарни избори във Великобритания, на които никой не получи абсолютно мнозинство, премиерът Тереза Мей и Демократичната юнионистка партия обявиха, че ще се договарят за съвместно управление. Коя е ДЮП, новият партньор на торите?

След като в петък се върна от посещение при кралицата, Мей обяви, че имайки предвид резултатите от изборите в четвъртък, тя ще състави правителство с подкрепата на северноирландската Демократична юнионистка партия.

Мей не уточни за каква форма на подкрепа става дума - дали торите ще съставят коалиционно правителство, или просто ще разчитат на гласовете на ДЮП в парламента.

Малко по-късно лидерът на юнионистите Арлийн Фостър обяви, че партията започва разговори с консерваторите.

На извънредните избори торите загубиха абсолютното си мнозинство в Камарата на общините и получиха 318 места, но заедно с 10 депутати на ДЮП имат повече от половината от гласовете в долната камара.

Демократичната юнионистка партия е малка за мащабите на Великобритания партия, но е водеща политическа сила с Северна Ирландия.

В сегашната политическа ситуация за ДЮП, която е за излизане от Европейския съюз, ключов ще бъде въпросът за границата с Република Ирландия.

След излизането на Великобритания от ЕС тази граница ще стане сухопътна граница между Великобритания и ЕС и ДЮП иска тя да не се превърне в кордон със строг контрол.

От друга страна, партията заема доста твърда антиевропейска позиция: преди да изгрее звездата на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), ДЮП бяха главните евроскептици във Великобритания.

ДЮП е за излизане от митническия съюз на ЕС - в предизборния ѝ манифест се говори за необходимостта от "напредък в областта на новите договори за търговия с останалия свят".
Северноирландците, както и консерваторите, не уточняват какво трябва да е новото митническо споразумение с ЕС.

ДЮП са привърженици на единството с Великобритания - те са против какъвто и да било особен статут на Северна Ирландия след Брекзита.

ДЮП, създадена от протестантския пастор и основател на собствена църква Иън Пейсли, е против еднополовите бракове и абортите. Абортите в Северна Ирландия са забранени, разрешено е само прекъсване на бременността по медицински показания.

Новоизбраният член на Камарата на общините от ДЮП Сами Уилсън, пламенен противник на хората, които се борят срещу климатичните промени, е бил министър на Северна Ирландия по въпросите на околната среда.

Марвин Стори, отговарял в ДЮП за въпросите на образованието, призоваваше в училище наред с теорията на еволюцията да се преподава и креационизмът - теория, че човекът и светът са създадени от Бог.

След извънредните избори на 8 юни в Камарата на общините се получи такова разпределение на силите, че малката Демократична юнионистка партия с нейните 10 мандата придоби много голяма тежест. Без нея консерваторите нямат мнозинство, защото другите партии - лейбъристите, Шотландската национална партия и Либералните демократи - не искат да се коалират с торите.

От друга страна, заради политическите си възгледи ДЮП нямаше избор към коя от големите партии да се присъедини - тя не обича лейбъристите.

Депутатите от ДЮП, включително лидерът на фракцията Найджъл Додс, отдавна критикуват лидера на лейбъристите Джереми Корбин - и по-специално неговите връзки в миналото с Шин Фейн.

ДЮП има сложна история на отношения с Шин Фейн, партията на привържениците на обединяването на Ирландия и Северна Ирландия.

Изобщо ДЮП бе създадена като партия на протеста, като организация на твърдите юнионисти, борещи се с католиците иредентисти и с "мекушавостта" на Лондон.

На времето ДЮП демонстративно напускаше преговорите за уреждане на конфликта в Северна Ирландия в знак на протест срещу привличането към тях на Шин Фейн и на републиканците.

Но с годините напрежението в отношенията между политиците на двете общности на Ълстър спадна и ДЮП стана управляваща партия.

През 2007 г. Иън Пейсли оглави правителството на Северна Ирландия, а лидерът на местната Шин Фейн Мартин Макгинес, бивш командир на бойците от ИРА, стана негов заместник. И те отлично се разбираха.

Вярно, че към настоящия момент отношенията между ирландските националисти и юнионистите в Северна Ирландия отново станаха хладни.

През тази кампания, реагирайки на растящата популярност на Шин Фейн, ДЮП наблегна на призивите към защита на единството с Великобритания и съпротива срещу намерението да се организира референдум за обединяване на Ирландия и Северна Ирландия.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа