Коя е Валерия Новодворска

Поискаме ли днес да назовем една независима политическа и обществена фигура в Русия, с необикновена смелост изказваща неудобни за Кремъл истини и поставяща безпощадна диагноза на своята страна, няма как да пропуснем символичното име на Валерия Новодворска.

Родена през 1950 г. в Беларус, тя още през 70-те години си спечели славата на един от най-категоричните дисиденти, противници на самата същност на комунистическия съветски режим. Първият ѝ арест в КГБ е през 1969 г. По обвинение в антисъветска агитация и пропаганда. От 1970 до 1972 г. към нея прилагат изпитаното средство на наказателната психиатрия.

Освидетелствана в зловещо известния институт “Сербски” в Москва, Валерия Новодворска е въдворена в лудница с диагноза “шизофрения, параноидално развитие на личността” . Безброй са протестните ѝ действия в борба със системата, в които участва през годините на разлагащия се, но все още безмилостен комунизъм. Съдена е на три пъти, прекарва години в затвори и лагери, арестувана е десетки пъти преди и след началото на перестройката.

Основава твърдо антикомунистическата партия Демократически съюз. През май 1991 г. я съдят по обвинение в опит за насилствено събаряне на държавния строй. Излиза от затвора след провала на августовския опит за преврат.

Днес Валерия Илинична е един от малкото принципно демократични политици, винаги с неудобни мнения и акции, както за управляващите в Кремъл, така и за опитомената до голяма част опозиция. Нейната публицистика, печатана и препечатвана главно в Интернет, редовната ѝ колонка в Грани.ру са продължение на най-светлите традиции на руското свободомислие, на онази смелост в отстояване на убежденията, която не се спира и пред саможертва.

Споделяне

Още от

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?