Козлодуйци казват искат ли хранилище за радиоактивни отпадъци

Местен референдум “за” или “против” построяването на национално хранилище за ниски и средни радиоактивни отпадъци на територията на община Козлодуй, ще се проведе в събота.

Допитването до гражданите на Козлодуй е безпрецедентно, макар и да се провежда на прекалено ранен етап, тъй като все още не е решено дали именно в местността Маричин валог ще се изгради съоръжението, което страната ни е длъжна да направи съгласно евродирективата, касаеща всички държави членки на Европейския съюз, произвеждащи ядрена енергия.

На този етап са избрани три площадки от последния списък с 12 терена, част от които отпаднаха след геоложки, хидроложки и сеизмологични проучвания. Това са местността в землището на Козлодуй и терени в общините Бяла Слатина и Белене, където е планирано да се изгражда втора атомна централа. Тепърва обаче ще им се правят дълбочинни  проучвания, за да се прецени коя площадка да бъде предложена на Министерски съвет за строеж на съоръжението. То трябва да е готово до 2015 г., съгласно правителственото решение от 2005 г.

В случая референдумът сред козлодуйци, организиран от общината, би имал по-скоро информативен характер за гражданските нагласи, отколкото решаващо значение за това дали там да е националното хранилище. Резултатите от допитванията до обществото не могат да влияят на административно решение, което при това още не е взето.

Освен това при окончателен избор на площадка трябва да се направи и оценка за въздействието върху околната среда, която да се подложи на широко обществено обсъждане и да се приеме от Министерството на околната среда и водите.

След това Агенцията за ядрено регулиране трябва да издаде разрешително за проектиране, после да одобри проекта, строежа и въвеждането в експлоатация на съоръжението, което се предвижда да приема за погребване ниско и средно радиоактивни отпадъци (РАО), получени в хода на експлоатацията на АЕЦ “Козлодуй”, както и оборудването след демонтажа на четирите малки блока.

Става въпрос за радиационни боклуци, които формират общо 99 на сто от общите количества ядрени отпадъци, произвеждани в България. 91 на сто са ниско РАО, 8 на сто са средни РАО, а едва един процент представляват най-опасните радиоактивни отпадъци – отработилото ядрено гориво, което се изпраща за преработка и съхранение в  Русия.

В момента у нас функционира хранилището за ниско активни радиационни отпадъци в Нови хан. Там се съхраняват източници на йонизиращи лъчения от промишлеността, медицински уреди и др., но то но може да поеме отпадъците от работата на ядрената ни централа, които засега се съхраняват на нейната територия.

Предвижда се бъдещото хранилище да е изградено по френска технология за повърхностно погребване на РАО, изграждането му ще се финансира от фонда "Извеждане на ядрени мощности от експлоатация", където АЕЦ “Козлодуй” прави отчисления от цената на произвеждания от нея ток.  В случай на недостиг на натрупаните там средства, финансиране ще има и от Международния фонд "Козлодуй" и други източници. Съществуват и механизми за прехвърляне на суми от фонда "Съхранение на РАО", бе съобщено преди време от Министерството на икономиката и енергетиката.

Ако резултатът от референдума в Козлодуй е отрицателен, това ще повлияе много лошо върху настроенията у цялото население, коментира пред БНР в петък Рашо Първанов, главен енергетик на вече изведените от експлоатация малки блокове на АЕЦ “Козлодуй”. “Естествено, ако не се приеме в Козлодуй това нещо, нормално е навсякъде да реагират: те в Козлодуй си не щат боклука, ще ни го карат на нас”, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес