Козметички извършвали пластични операции у нас

Козметички извършвали пластични операции у нас

Пластично-възстановителна и естетична хирургия у нас се извършва от неквалифицирани за това хора, а зле извършени манипулации обезобразяват хората. За това предупредиха в понеделник от Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия.

“В България няма никакъв контрол върху това кой може да практикува пластично-възстановителна и естетична хирургия. Много от хирурзите нямат нужната квалификация, но отварят собствена клиника, която регистрират като търговски обект“, каза д-р Димитър Евстатиев, председател на асоциацията.

Имало дори случаи, при които естетична манипулация е направена в козметични салони от козметик. Евстатиев съобщи, че наскоро е имало случай на грозен оток на устните при младо момиче вследствие на инжектиране на витамин Е, направено от козметичка.

В практиката има и още по-зловещи примери. "Имахме случай на отрязана бенка, която се оказа злокачествен меланом при 27-годишна бременна в седмия месец жена. Тя трябваше да бъде оперирана по спешност, независимо от бременността", разказа Евстатиев.

По закон всички лечебни заведения трябва да са регистрирани в районния център по здравеопазване. Именно този център има правото да отнеме лицензи, ако при извършена проверка е констатирано нарушение. Но никой не може да спре даден хирург да практикува.

Най-тежки поражения се получават от украинския хидрогел и инжектирането на течен силикон.

Хирурзите посъветваха жените, които имат сложени импланти, независимо на коя фирма са те, най-малко един път в годината да минават на преглед. Според специалистите няма проблем спуканите импланти да бъдат подменени. Съветът бе отправен по повод на публикации в медиите, че тип силиконови импланти за гърди, произведени от френска фирма, са опасни за живота на жените, ако се спукат. Информацията бе опровергана от специалисти.

На 26 април Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия ще проведе национална конференция, на която ще бъдат обсъдени въпроси за стандартите в естетичната хирургия.

По думите на д-р Страхил Ефремов, главен секретар на асоциацията, трябва да се регулира кой може да практикува естетична хирургия, каква трябва да е квалификацията му и къде може да става това. Целта е да се повиши гаранцията за здравето и живота на пациентите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?