Козметичната компания Ив Роше е оттеглила жалбата си срещу Алексей Навални

Алексей Навални

Френската козметична компания Ив Роше е оттеглила жалбата си срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални и брат му Олег, които тази седмица бяха обвинени в измама, съобщи руският опозиционен вестник "Новая газета", цитиран от Франс прес.

Генералният директор на руския филиал на Ив Роше Брюно Льопру е оттеглил жалбата си, пише вестникът без да уточнява кога е станало това, нито да цитира източници. По информация на вестника Льопру е подал оставка и е напуснал Русия.

Говорителка на руския филиал на Ив Роше потвърди, че Льопру е подал оставка, но заяви, че не знае къде се намира той.

Във вторник руският Следствен комитет обвини Алексей и Олег Навални в присвояване на 26 милиона рубли (592 000 евро) от Ив Роше и над 4 милиона рубли (91 000 евро) от руската фирма МПК. Те са заподозрени и в изпиране на 21 милиона рубли (478 000 евро).

Братя Навални са разследвани за измама срещу Ив Роше от декември 2012 г. След това през април разследване срещу тях и във връзка с руската фирма МПК.

"Сега става ясно защо двата казуса са били обединени. Единствената цел е да има поне една жертва и законово основание за започване на дело", пише "Новая газета".

37-годишният адвокат Алексей Навални е блогър, който се бори с корупцията в Русия, и един от лидерите на руската опозиция. Бил е разследван многократно и неотдавна бе осъден на пет години затвор условно.

Навални отхвърля обвиненията и ги определя като опит на Кремъл да му затвори устата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?