Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Козунаците – без мляко и с Е-та

Производителите ползват по-евтини суровини и компенсират с изкуствени подобрители

8 коментара
Козунаците – без мляко и с Е-та

Най-разпространените в търговската мрежа козунаци са направени без мляко и изобилстват от Е-та. Положителното е, че в тях не са открити синтетични багрила, както преди години.

Това показва проучване на Асоциация "Активни потребители". Изводите са направени на базата на информацията на етикетите на козунаците. В лаборатория е изследвано съдържанието на синтетични багрила. В проучването са включени 16 марки козунаци. Закупени са от различни търговски вериги и от Женския пазар в София.

Според традиционната рецепта козунаците се правят с няколко традиционни и евтини съставки – брашно, прясно мляко, яйца, олио или мас, мая, захар. В 11 от 16-те анализирани козунака обаче мляко няма. Един производител е спестил освен от мляко и от яйца или яйчения меланж и ги е заместил с изкуствени добавки и химикали, твърдят от "Активни потребители".

"Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на модерни, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина", твърдят от "Активни потребители".

Според тях се използва и по-нискокачествено брашно, което се подобрява с глутен и ензими. Добавя се и суроватка. "Това е заместване на млякото с един по същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се за сметка на качеството", казват от "Активни потребители".

Според тях нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички изследвани козунаци. Средно във всеки продукт има по 6 добавени Е-та. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

Преди 6 години "Активни потребители" установиха, че в някои козунаци се слага жълтата боя татразин (Е102). Тестовете за тази съставка сега са отрицателни. При 10 от 16-те марки е вложен естествения оцветител каротин.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Bлaдo
    #8
  2. Bлaдo
    #7

    ... ама и тая Асоциация "Активни потребители", и глЮповатите "журналистки", дето им припявате, сте за ... дране (и за попържане, ама ше ме изтрият)!!! Или ми кажете на кои фирми козунаците са кофти, за да не си ги купувам, или въобще не се напиняйте да ми се правите на полезни за нещо... ... "16 марки козунаци" проверили и накрая аз (потребителят) пак не научавам кои са кофти... А народецо по форумите "дискутира"... - сред "най-коментираните" е тая тема. ... това е много конкретен резултат от играта "дeбuлu и uдuотu гласуват за uдuотu и дeбuлu"...

  3. Jordan*
    #6

    Вероятно козунаците са и без яйца! Къде са контролните органи?! ?200 000 чиновници се мотаят по цял ден в тази пост-комунистическа държава! Партийци?!

  4. анита хегерланд
    #5

    Гледах телевизионна поредица от епизоди, снимани във фурната на Бъди, който е наричан "кралят на тортите". Неговата философия за успех е проста: използва само естествени продукти, непрекъснато общува с клиентите, за да познава техния вкус, постоянно създава нови артикули, участва в състезания, за да учи, и не се бои от провала и предизвикателствата. Неговата сладкарница има феноменален успех, защото там всичко е прясно приготвено, без е-та, без яйца на прах, мляко или сметана на прах и други чудеса на цивилизацията. Бъди е невероятно богат, пътува по света и се радва на живота с цялата си италианска фамилия. Бизнесът му продължава да се разраства. Помислете защо?!

  5. Владимир Павлов
    #4
  6. В и К
    #3

    Това прилича на първоаприлски черен хумор.

  7. Чалгаристан
    #2

    От любов към сънародниците сме втори по смърт в света. За печалба от 10 стотинки повече нашенци са причината да сме лидер по онкоболни в Европа. Измират в мъки, оставят семейства. Но бизнесменът производител на нискокачествени храни си купил кола и си прави екскурзия да види и той свят да цъка с уста. Има и хубава новина - труповете на българите се разграждат най-бавно. Благодарим ви консерванти!

  8. Имаше ли Е-та в соц-козунаците, или бяха с мляко?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.