Козунаците – без мляко и с Е-та

Производителите ползват по-евтини суровини и компенсират с изкуствени подобрители

Козунаците – без мляко и с Е-та

Най-разпространените в търговската мрежа козунаци са направени без мляко и изобилстват от Е-та. Положителното е, че в тях не са открити синтетични багрила, както преди години.

Това показва проучване на Асоциация "Активни потребители". Изводите са направени на базата на информацията на етикетите на козунаците. В лаборатория е изследвано съдържанието на синтетични багрила. В проучването са включени 16 марки козунаци. Закупени са от различни търговски вериги и от Женския пазар в София.

Според традиционната рецепта козунаците се правят с няколко традиционни и евтини съставки – брашно, прясно мляко, яйца, олио или мас, мая, захар. В 11 от 16-те анализирани козунака обаче мляко няма. Един производител е спестил освен от мляко и от яйца или яйчения меланж и ги е заместил с изкуствени добавки и химикали, твърдят от "Активни потребители".

"Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на модерни, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина", твърдят от "Активни потребители".

Според тях се използва и по-нискокачествено брашно, което се подобрява с глутен и ензими. Добавя се и суроватка. "Това е заместване на млякото с един по същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се за сметка на качеството", казват от "Активни потребители".

Според тях нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички изследвани козунаци. Средно във всеки продукт има по 6 добавени Е-та. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

Преди 6 години "Активни потребители" установиха, че в някои козунаци се слага жълтата боя татразин (Е102). Тестовете за тази съставка сега са отрицателни. При 10 от 16-те марки е вложен естествения оцветител каротин.

Споделяне

Още от Бизнес