КПКОНПИ е нарочила организатор на избори, но не казва кого

КПКОНПИ е нарочила организатор на избори, но не казва кого

Часове преди свикания от президента консултативен съвет за корупцията по върховете на властта, Антикорупционната комисия разпространи енигматично съобщение в стил конспирация с елементи на есе. Говори се за атака срещу институцията "от двама олигарси и една политическа партия", както че за злоупотреби се проверява човек, близък до политически лидер и организатор на избори. Въпросният е бил на висша държавна длъжност и като такъв е извършил злоупотреби и получил големи суми пари. Отделно комисията проверява и свой служител за това, че е изнесъл информация към въпросния организатор на избори.

Тъй като съобщението очевидно не цели да информира, а да каже нещо друго, помолихме КПКОНПИ за разяснение, но от там отказаха с мотива, че всичко е "класифицирана информация".

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев няма да присъства на Консултативния съвет по национална сигурност, тъй като президентът Румен Радев обяви, че сваля доверието си от него заради скандала с апартаментите му, станал впоследствие обект на прокурорска проверка. Тезата на самия Георгиев е, че е невинен.

Пълният текст на съобщението на КПКОНПИ:

"Съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е независим специализиран, постоянно действащ държавен орган за осъществяване на политика по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Във връзка със свикания Консултативен съвет за национална сигурност е предоставен доклад на 05.04.2019 г. до Президента на Република България относно постигнати резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности.

Постигнатите резултати и ефективността на Комисията са оценени, както от Европейската комисия, така и от международните партньори.

Атаката срещу Комисията е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това.

В Комисията тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер. Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия.

По същия случай се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на Комисията към същото това лице.

Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата.

За нас Комисията, сигурността и стабилността на държавата, както и борбата с корупцията, са единствената задача."

Споделяне

Още от България