КПКОНПИ иска 400 хил. лв. от заподозрян за производство на контрабандни цигари

Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще внесе иск за близо 420 хил. лв. срещу заподозрян в производство на контрабандни цигари. Ще се настоява за отнемане на имот и две коли.

Искът е срещу Александър Арабаджиев, който стана подсъдим след акция на спецпрокуратурата и ГДБОП в пловдивските села Труд и Ръжево Конаре през лятото на 2019 г. Разследващите се похвалиха, че са разбили фабрика за незаконни цигари, в която работели и чужденци – молдовци и украинци. На място отидоха Иван Гешев, тогава все още зам.-главен прокурор, както и премиерът Бойко Борисов. Впоследствие министър-предедателят обяви, че "дни наред" са търсили заедно с главния прокурор Сотир Цацаров къде са "тези 3,8% контрабанда". Гешев пък се похвали, че това е най-голямата база за незаконни цигари към онзи момент.

В съда обаче делото не приключи толкова славно. Соченият за организатор на нелегалното производство Арабаджиев не бе осъден поради липса на доказателства. За виновни се признаха 12 от работниците и получиха минимални и условни присъди, а заподозреният като лидер на престъпната група Антон Арабаджиев (братовчед на Александър) така и не бе открит.

Освен срещу Арабаджиев КПКОНПИ ще внесе искове и срещу още шестима души. От Ангел Ангелов се претендира имущество за над 430 хил. лв. Той е с обвинение за лихварство. Отнемане на 6 имота и две коли се иска от Ангел Кавръков, осъден като ръководител на престъпна група.

В съда в Силистра ще бъдат внесени други два иска – срещу обвинните в данъчни престъпления Силвия Атанасова за над 312 хил. лв. и срещу Шайбан Айналъ за над 290 хил. лв. Един е искът в съда в Хасково – за над 245 хил. лв. срещу Стоян Чорков, обвинен, че е държал 372 литра контрабандна ракия. В Бургас пък се претендират над 150 хил. лв. от обвинения разпространение на кокаин Филип Фратев.

Споделяне

Още от България