КПКОНПИ иска имуществото на приближен до Ветко Арабаджиев

Георги Семерджиев, Снимка: Марица

Антикорупционната комисия КПКОНПИ ще внесе иск за отнемане на имущество от близък до хотелиера Ветко Арабаджиев. Става дума за Георги Семерджиев (Жоро Шопа), в чиято къща край Барселона през пролетта на 2019 г. бяха арестувани Арабаджиев и съпругата му Маринела. След задържането им те бяха екстрадирани у нас.

Семерджиев също бе арестуван. Първоначално той бе задържан заради дело за пране на пари и трафик на наркотици в Швейцария. След това бе освободен, а впоследствие – арестуван отново, този път по обвинение за укривателство, повдигнато му от българската прокуратура. В момента той е обвиняем за участие в престъпната група за данъчни престъпления, за чието ръководене отговаря Арабаджиев.

От Семерджиев се иска отнемане на имущество за близо 1,5 млн. лв., става ясно от съобщението на КПКОНПИ. Комисията настоява да бъдат конфискувани имот и кола.

Освен срещу него КПОНПИ ще внесе иск и срещу Красимир Михайлов. Това дело ще се гледа от окръжния съд в Русе. От Михайлов, който е обвинен в измама, се иска отнемането на 11 недвижими имота и пет коли. Комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, ще внесе още три иска в различни съдилища.

КПКОНПИ е приела за съхранение 2,5 кг. злато, съобщават още оттам. Върху накитите е наложен запор по дело за лихварство. Ценностите се съхраняват в БНБ.

Споделяне

Още от България