КПКОНПИ иска имуществото на Спас/Александър и бивш шеф на фонда за лечение на деца

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е внесла искане за отнемане на имущество от обвинения в измами Спас Василев, който се представяше в социалните мрежи като Александър Николов и срещу бившия шеф на фонда за лечение на деца Павел Александров. Освен от тях комисията иска да се отнеме имущество от шеф на сдружение във Видин и още двама души. Общата стойност на исковете е почти 2 млн. лв.

Измама със самолетни билети

Случаят със Спас/Александър нашумя през 2017 г. Тогава стана ясно, че той се е представял под фалшивата самоличност на Александър Николов в социалните мрежи и е обещавал евтини самолетни билети. Според прокуратурата пострадалите са над 40 души, сред които бившата му учителка по френски.

След ареста му стана ясно, че снимките във фалшивия му профил са на нищо неподозиращ французин. Самият Василев е от Кочериново и затова искът срещу него е внесен в окръжния съд в Кюстендил. КПКОНПИ настоява да му бъде отнено имущество за малко над 60 хил. лв., но не се уточнява какво точно. Досега Василев се споразумя с прокуратурата по две дела, по които получи 6 и 7 месеца затвор. Наказанията са излежани по времето, защото той лежа в следствения арест дълго време.

Избродираната акция

Вторият иск е срещу Павел Александров, който оглавяваше несъщестуващия вече фонд за лечение на деца. Той бе арестуван през 2016 г. Тогава премиерът Бойко Борисов определи акцията по задържането от страна на ГДБОП като "избродирана".

Бродерията обаче се оказа неразбираема за съда, който на два пъти върна делото на прокуратурата. Четири години след "избродираната" акция, делото не е започнало. Междувременно фондът бе закрит. От Александров се претендира имущество за над 147 хил. лв.

Трансгранични проекти

Евтим Стефанов и Десислава Емилова са хората, чието имущество КПКОНПИ настоява да бъде отнето по третото дело. Комисията посочва, че двамата са били обвиняеми за присвояване на европейски пари, отпуснати по линия на регионалното министерство за трансгранични проекти между България, Румъния и Гърция. Стефанов е бивш шеф на сдружението "Агенция за регионално развитие и бизнес-център – Видин". От него комисията иска имущество за над 466 хил. лв., а от посочената като съучастник Емилова – за над 88 хил. лв.

Други три искови молби са внесени в съда в Хасково. С тях се иска отнемане на имущество от обвиняеми в престъпна група за лихварство. Държавата настоява за 12 имота и пет коли за над 686 хил. лв.

В Пловдив пък е внесен иск срещу Димо Петров, обвиняем като съучастник при престъпления, сързани със сводничество и проституция. От него се искат 5 имота и две коли за над 372 хил. лв.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?