КПКОНПИ иска конфискуваните имоти да са за обществени нужди

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Държавата продава конфискуваните след дела на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) имоти, но от това няма особен превантивен ефект. Затова трябва да се намери механизъм, по който част от имуществото да се ползва за обществени нужди. Това заявиха от КПКОНПИ.

По данни на комисията през миналата година НАП е продала имоти за над 6,6 млн. лв. Това са 90% от приходите на агенцията по тази линия. Едновременно с това обаче има отнети имоти, които са непродаваеми и пустеят. Такъв пример е конфискуван търговски център в Перник. Той бе отнет преди няколко години и бяха правени неуспешни опити за продажбата му. Имаше и идея да се даде на областната администрация, но и това не е случи.

"Отчитайки слабия превантивен ефект на разпореждането с отнето имущество чрез продажба, КПКОНПИ стартира консултации с представители на неправителствения сектор и институциите, за да се създаде работещ механизъм, така че отнети в полза на държавата имоти да се предоставят за обществени нужди", заявиха от комисията.

През последните 7 години правителството е взело едва три решения за предоставяне на имоти на различни институции, става ясно от съобщението на комисията. Едновременно с това конфискувано имущество се продава, но често пъти – много бавно. Например – през миналата година за над 907 хил. лв. е продадена сграда в Несебър, отнета още през 2014 г. от сириеца Талеб Сабуни, осъден за изнудване. Пак през 2018 г. данъчните са продали имущество, отнето 8 години по-рано.

Най-много пари (3 189 799 лв.) през миналата година държавата е спечелила от продажбата на хотел „Танне“ в Банско. Той бе собственост на немеца Манфред Дийл, който се споразумя с прокуратурата, след като в Германия бе осъден за присвояване на пари, които впоследствие е изпрал в България.

Споделяне

Още от България