КПКОНПИ иска от Арабаджиеви имущество за близо 380 млн. лв.

КПКОНПИ иска от Арабаджиеви имущество за близо 380 млн. лв.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ ще внесе иск за отнемане на имущество за близо 380 млн. лв. от бизнес фамилията Маринела и Ветко Арабаджиеви. Двамата са обвинени в участие в престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. Арабаджиеви от месеци са в ареста. По същото дело бе арестуван и синът им – Вълчо.

Държавата иска да им се отнемат общо 5 хотела – по един в София и курорта "Св. Влас" и три комплекса в "Елените". Върху всичките са наложени възбрани. КПКОНПИ иска да се отнемат и малко над 2 млн. лв., намерени при акцията срещу Арабаджиеви през миналата година. Преди няколко месеца комисията внесе иск за отнемане и срещу сина им Вълчо. От него се търси имущество за почти 7 млн. лв.

Според прокуратурата Арабаджиеви са участвали в престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и изпиране на пари. Синът им Вълчо Арабаджиев не е участник в групата и е обвинен само в пране на пари. Според прокуратурата престъпленията са вършени в периода 2013-2018 г.

"Вълчо (Ветко б.ред.) и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит", твърдят от прокуратурата.

Споделяне

Още от България