КПКОНПИ отговори на критиките с акция срещу селски кмет

Ваньо Костин, Снимка: БНР

Ден след като работата ѝ бе разкритикувана от президента Румен Радев, антикорупционната комисия КПКОНПИ проведе акция срещу кмета на Чупрене Ваньо Костин. Разследването срещу него е от ноември 2018 г., става ясно от съобщението на прокуратурата.

Според разследващите Костин е продал на ниски цени на майка си, баща си, брат си и жена си общинска земя, на която трябва да се строи ски-курорт. Разследването се води от специализираната прокуратура.

"Досъдебното производство е образувано въз основа на данни за незаконни действия на Костин по продажба на общински земи на дружества, свързани с негови родственици (баща, майка, брат, съпруга). Въпросните земи попадат в територията на бъдещия ски комплекс "Миджур", чието изграждане в близост до Чупрене предстои. Извършват се претърсвания, изземвания и разпити на свидетели", се посочва в съобщението на прокуратурата.

Акцията срещу Костин идва два дни след като близката до депутата от ДПС Делян Пеевски Канал3 излъчи разследване по същата тема. От него става ясно, че Костин е продал общо около 700 дка зема. 500 от тях са отишли в инвеститора в бъдещия ски-курорт. Останалите са разпределени между други собственици, сред които и роднините му.

В някои от случаите кметът не е публикувал обяви за търгове на земя, а когато обява все пак е имало, не изчакван посоченият в нея срок. На голяма част от търговете са се явявали само роднините на кмета.

Костин стана известен миналата година, когато на няколко пъти заяви, че гръцките противопехотни мини, които се съхраняваха в завод Миджур в Горни Лом, все още не са изнесени и са опасни за населението. Хиляди боеприпаси останаха в завода, след като през 2014 г. един от цеховете му се взриви и загинаха 15 души. След години преговори близо 200 хил. мини бяха върнати на Гърция в края на миналата година.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?