КПКОНПИ откри конфликт на интереси на разследван кмет

Ваньо Костин, Снимка: ПРБ

Кметът на Чупрене Ваньо Костин, който е разследван за длъжностно престъпление заради продажба на общински имоти на свои роднини и на бившата си жена, е бил и в конфликт на интереси. Това е открила антикорупционната комисия КПКОНПИ близо 3 години след извършените сделки. Костин е глобен с 5 хил. лв.

През последните пет години кметът е извършил редица сделки с имоти, които са отишли при негови приближени – майка му, баща му, брат му и съпругата му. Това са терени, попадащи в обхвата на бъдещ ски комплекс. Проектът за него е одобрен и преди да бъде задържан Костин твърдеше, че се търси инвеститор.

Кметът на Чупрене бе арестуван в началото на април. Акцията срещу него бе в разгара с имотния скандал около бившия шеф на "Антикорупция" Пламен Георгиев. Впоследствие прокурорът Ангел Кънев, който наблюдава делото, обясни, че ролята на КПКОНПИ в това разследване била минимална

Сега комисията установява, че Костин е нарушил отменения закон за конфликт на интереси, сключвайки сделка за имот с фирма на бъдещата си съпруга. Продажбата е извършена през юни 2017 г., като преди това Костин е назначил комисия, която да разгледа постъпилите оферти. Явил се е само един купувач – фирмата на Ц.Ц., с която кметът живеел на семейни начала. Година по-късно двамата сключват брак. В решението си от КПКОНПИ посочват, че Костин е имал възможност да подаде декларация, с която да се отведе от сключването на договор с дружеството, но не го направил. Затова има конфликт на интереси. По отношение на сделките с баща му, брат ми и майка му конфликт не е открит. При тях кметът само е обявил търговете за продажба, но не подписвал договорите. Решението не е окончателно.

След задържането му Костин прекара над 6 месеца в ареста. В края на миналия месец той бе освободен под гаранция. След това бе върнат отново в ареста. Към момента няма окончателно решение за мярката му за неотклонение.

Споделяне

Още от България