КПКОНПИ разследва конфликт на интереси при шеф на Александровска болница

Димитър Буланов (дясно)

КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси по отношение на проф. Димитър Буланов в качеството му на член на борда на УМБАЛ "Александровска", съобщиха от комисията в четвъртък.

Поводът са медийни публикации. Според тях за времето, докато е бил изпълнителен директор, а сега член на борда на лечебното заведение, проф. Буланов е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ "Александровска".

Предмет на проверка от КПКОНПИ ще са основанията за тези договори, полученото възнаграждение, както и евентуалното наличие на частен интерес в тази насока.

Комисията ще се произнасе с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

От КПКОНПИ уточняват, че за проф. Димитър Буланов конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството - той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

В края на миналата седмица здравното министерство оповести резултатите от проверка, според които шефът на борда на директорите на "Александровска" болница проф. Димитър Буланов е изпълнявал пет длъжности едновременно.

Освен независим член и председател на борда той е бил консултант на болницата по граждански договор и служител, но в неплатен отпуск. Заемал е още длъжността на декан на медицинския факултет и преподавател. "Александровска" е болницата към медицинския университет.

Според министерството това е нарушение, тъй като Буланов като независим член на борда не би следвало да има трудови отношения с болницата. Освен това професорът е попълнил декларация, че не работи в лечебното заведение, твърди зам.-министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?