КПКОНПИ водела проверки за корупция срещу всички партии, но те не знаят

Цветан Василев е проверен по същество, Пеевски – само по документи

Пламен Георгиев

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проверява сигнали за корупция срещу представители на всички партии в парламента.

"Има сигнали за корупция срещу депутати от всички политически сили. Въпросът е дали ще можем да съберем достатъчно данни, които да предоставим на прокуратурата", обяви в сряда шефът на комисията Пламен Георгиев пред Нова телевизия.

Изказването му предизвика коментари от народни представители в кулоарите, които заявиха пред медиите, че нямат представа кои са проверяваните им колеги.

Попитан за проверките на комисията срещу бившите бизнес партньори Цветан Василев и Делян Пеевски, чиито пътища необратимо се разделиха покрай срива на Корпоративна търговска банка (КТБ), Пламен Георгиев посочи, че между двамата има голяма разлика.

"При г-н Цветан Василев има повдигнато обвинение и ние вършихме проверка по същество. Извършихме проверка и установихме такова несъответствие (над 2.2 млрд. лв.) и затова запорирахме имущество. Няма нищо общо – при г-н Пеевски получихме сигнал. На него не му е повдигнато обвинение, ние няма как да направим цялостна проверка на неговото имущество", посочи шефът на КПКОНПИ.

По думите му "всъщност при г-н Пеевски ние направихме анализ на всички извършвани проверки от прокуратурата и от данъчните органи и казахме това, което виждаме от документите".

"Като дръпнем чертата, Делян Пеевски е един от най-проверяваните хора в държавата и един от най-чистите или има едни от най-добрите адвокати. Той може би е един от най-крупните данъкоплатци", обяви в края на юни Пламен Георгиев при представянето на резултатите от въпросната проверка по документи.

Председателят на антикорупционната комисия коментира още, че общо 148 души от задължените да подават имуществени декларации, не са го сторили. Сред тях били 23-ма кметове, председатели на Общински съвети, главни архитекти, 66-има директори на болници, както и един бивш депутат. Настоящите народни представители и членовете на правителство обаче не са в този списък.

"Имаше сигнал за конфликт на интереси срещу премиера. Извършихме проверка и в конкретния случай не установихме конфликт на интереси. Сигналът бе подаден от БСП за това, че премиерът правил реклама като участвал във футболна среща", добави Георгиев, визирайки случая, при който Бойко Борисов участва в мач на ветераните на "Витоша" (Бистрица) с фланелка, брандирана от един от най-големите букмейкъри в страната.

От основаването на КПКОНПИ до момента е поискан запор на различни активи на стойност 3.8 млрд. лв., а е била отнета собственост за 120 млн. лв., отчете още шефът на антикорупционния орган. Той потвърди, че освен процедурата срещу Трайчо Трайков, колегите му работят и по проверки издирваното семейство на Ветко и Маринела Арабаджиеви, както и срещу обвиняемата за подкуп бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

"Никъде в закона не е казано, че ще се уведомяват проверяваните. Може и да има, може и да проверяват. И от комисията няма да ви отговорят, защото ще се позоват на тайната", коментира по-късно в сряда Йордан Цонев от ДПС думите на Георгиев.

Подобно мнение изразиха и негови колеги от други партии в парламента, като Тома Биков от ГЕРБ и Антон Кутев от БСП. "Нямам представа. Комисията трябва да се занимава с тези, които имат възможност да упражняват корупция. Чух, че е имало проверка и на Делян Пеевски и са установили, че всичко е наред. Вероятно комисията работи", заяви социалистът.

По думите на Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" пък депутатите трябвало да бъдат максимално проверявани: "Аз не се съмнявам, че в парламента има корумпирани колеги. Само вижте костюмите и обувките им и ще установите, че с една депутатска заплата те не могат да се купят."

Споделяне

Още от България