Кр. Катев: Финансовите пазари гледат на България като на по-рискова от Унгария

След заявеното намерение на Европейската комисия да провери на място данните на българската статистика за основни финансови показатели, бившият зам.-финансов министър Красимир Катев коментира в сряда пред БНР, че на България вече се гледа като на по-рискова от Унгария страна.

"Такава беше реакцията на финансовите пазари. След излизането на тази новина рисковата премия по 5-годишните български SDS -и се увеличи с 50 базисни пункта или с половин процент до рекордни нива – 4%. Най-обидното е, че в момента България се счита за по-рискова държава от Унгария, например".

"А още по-обидно е, че страните с много по-нисък кредитен рейтинг като Перу, като Турция търгуват и пазарът ги възприема като почти два пъти по-малко рискови. Лично се съмнявам, че ще открие Евростат някакви нередности, но хаотичният начин, по който Министерството на финансите и, общо взето, правителството, едва ли не, с някакво злорадство обявяваше през тези шест месеца: вижте какво открихме, нови задължения и т.н. породиха според мен тази реакция от Евростат. Политическият климат в еврозоната е такъв, че те вече първо стрелят, после задават въпроситe", коментира Красимир Катев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес