Крачка напред в е-управлението, но стартът на 50 услуги отново отложен

Президентът Росен Плевнелиев взе първата електронна карта

Плевнелиев е първият притежател на електронна карта за ползване на онлайн услугите

За първи път в Столична община във вторник беше демонстрирано как ще могат да се ползват 50 електронни услуги, които бяха част от проект за е-управление за 18 млн. лв. отчетен през март като успешно приключил от Министерството на транспорта. Кога реално бизнесът и хората ще могат да ползват е-услуги никой не се ангажира.

 

Плановете са най-рано през юни да има достъп до първите пет е-услуги, които са свързани с онлайн издаване на документи за гражданското състояние – удостоверение за семейно положение, акт за раждане и други. Това заяви Явор Джонев, директор на “Сирма груп холдинг”. Компанията беше ангажирана с разработването на платформата за предоставяне на 50 е-услуги на Столична община. В задълженията ѝ обаче не влиза внедряването им в общинската администрация, това е ангажимент на Столична община, обясни Явор Джонев.

 

Столична община сама внедрява системата със собствени средства и усилия, не е наела външна фирма за това. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също не се ангажира със срок от кога гражданите и бизнеса ще могат реално да ползват е-услуги, които се рекламират вече втора година.

 

За начало – прости документи

 

За начало е избрано да се започне с издаването на най-простите документи, каквито са тези за гражданска регистрация. Целта е хората да се научат да подават такива искания, както и администрацията да работи по новия начин. След това на етапи ще бъдат въведени останалите 45 е-услуги, обясни Явор Джонев.

 

Достъпът до тях ще става през сайта на Столична община. За да влезете в системата и да можете да ползвате е-услуги, задължително ще трябва да имате електронен подпис или т.нар. карта за електронна идентичност, която доби публичност като е-карта.

 

Притежаването на електронен подпис към момента е все още скъпо удоволствие, което струва около стотина лева. Услугата се предлага от пет фирми. Неудобството на е-подпис е, че той има срок на годност една година, след което отново трябва да плащаш за нов.

 

Издаването на е-карти пък все още не е започнало. Няма и яснота и колко ще струва една. По думите на зам.-министъра на транспорта и информационните технологии Валери Борисов цената ѝ няма да надхвърля 25 лв.

 

Първата е-карта за президента

 

Междувременно във вторник президентът Росен Плевнелиев получи първата е-карта за услуги, които ще може да ползва в бъдеще. Тя му беше връчена от изпълнителния директор на агенцията ”Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ИА ЕСМИС) Красимир Симонски по време на церемонията по награждаването на финалистите в националния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от “Мусала Софт”.

 

В рамките на проекта за е-управление трябваше да бъдат издадени 5000 безплатни е-карти, които да се раздадат на юристи, лекари, брокери, чиновници, студенти, журналисти и други професии за да тестват системата. Картите са изработени от “Борика – Банксервиз” и в момента върви раздаването на притежателите им, казаха неотдавна от Министерството на транспорта. Журналистите, които подадоха заявления,обаче все още не са получили уведомление за получаването им.

 

SMS-достъп до онлайн услугите

 

Понеже ваденето на е-подпис все още е скъпо удоволствие, а масовото въвеждане на е-карти все още не е ясно кога ще стане (по план график трябва да е факт през 2015 г., когато се очаква да заменят личните карти) “Сирма груп” е разработила за собствена сметка ползването на е-услугите чрез SMS по модела на електронното банкиране. Това уточнение направи Явор Джонев.

 

На показаната демонстрация обаче липсваше тази възможност.

 

По проекта за 12 млн. лв. за е-управление също беше предвидена възможност за SMS-известяване. Тази част обаче отпадна впоследствие заради обжалването на търга за този лот, което поставяше под риск изпълнението на целия проект.

 

Е-услуги на Столична община на същите цени като на гише

 

Електронните услуги, които ще предлага Столична община, засега със същите цени както и ако отидете да ви обслужат на гишето. Например обикновената услуга за издаване на удостоверение за семейно положение ще ви струва 5 лв. и от дома пред компютъра и ако отидете на гише. Плащането на е-документи може да стане чрез дебитна или кредитна карта, както и с платежно нареждане през електронното банкиране.

 

Разликата е, че при издаването на е-документи ще спестите време от разкарването до съответната община, както и опасността да попаднете на нелюбезен чиновник. Ако нямате безплатна е-карта, обаче ще се натоварите със стотина лева за електронен подпис.

 

Засега не е обсъждано да са различни цените за е-документи от тези на хартия, но въпросът винаги може да бъде обсъден, каза Йорданка Фандъкова.

 

За да стимулира използването на е-документи, държавата въведе различни бонуси. Данъчните например дават 5% отстъпка при плащането на данъка, ако подадеш декларациите и платиш по банков път. Е-услуги на Агенцията по вписванията пък са по-евтини от тези на гише.

 

Въвеждането на електронното управление беше приоритет за правителството на ГЕРБ, както и на настоящия служебен кабинет, който дори има специален министър, отговарящ за е-правителство. За въвеждането му се усвояват над 100 млн. лв. по оперативна програма “Административен капацитет”. Ефектът от усвоените до момента близо 50 млн. лв. обаче все още не се усеща ефективно и видимо от гражданите и бизнеса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?