Кръчма ще изплува и до езерото в столичния Южен парк

Кръчма ще изплува и до езерото в столичния Южен парк
Столичният общински съвет прие в четвъртък предложението на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков за разполагане на заведение до езерото на входа на Южния парк. Градският парламент реши да стартира конкурсна процедура по отдаването на 70 кв.м. за временна постройка в непосредствена близост до изкуствения воден басейн. Към тях ще бъдат добавени други 230 кв.м. за заобикалянето му с масички.

Герджиков реши да вкара това предложение след като прецени, че в бюджета на София от близо 1 милиард лева, няма 360 хиляди за реконструкция на езерото. За тази цел частникът, който ще получи право да си направи кръчма или кафене, трябва да поеме отговорността да осигури финансиране за поддържане на езерото. Инвестициите, естествено, ще бъдат приспаднати от наема.

Това решение се вписва изцяло в управленската концепция на кмета Бойко Борисов и администрацията му: до всяко езеро – кафене или кръчма.

Така се случи с "Ариана", която без конкурс бе дадена на фирма "Профудс" през лятото на 2007 г.. Оправданието бе, че никой няма да инвестира необходимите за реконструкцията му 3 милиона лева, но официално Столична община така и не потърси други фирми.

Договорът между общината и "Профудс" не бе публикуван. За сметка на това езерото бе тържествено откривано поне на два пъти – първо от Бойко Борисов и президента Георги Първанов малко преди старта на кметските избори миналата есен, а финално тази пролет, когато бе напълнено с вода и ремонтът като че ли окончателно приключи.

Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?