Крадци с брадви задигнаха бижута за милиони от парижкия хотел Риц

Трима задържани, част от откраднатите бижута и часовници са намерени

Крадци с брадви задигнаха бижута за милиони от парижкия хотел Риц

Крадци, въоръжени с брадви, отмъкнаха бижута за милиони евро от магазин в прочутия парижки хотел Риц (Ritz). Част от крадците по-късно обаче бяха задържани, а част от плячката им – намерена при тяхното преследване.


По информация на силите на реда трима от петимата мъже проникнали в луксозния хотел в късния следобед в сряда от задния вход. Били с качулки и ръкавици, въоръжени с пистолети и използвали брадви, за да счупят стъклените витрини с бижута в главното фоайе. Двамата им съучастници чакали отвън.


Откраднатите скъпоценности се оценяват на 4,5 милиона евро (5,38 долара).

Трима от предполагаемите бандити са задържани, останалите двама все още се издирват, съобщи министърът на вътрешните работи Жерар Колон в Туитър, цитиран от ДПА.

Част от плячката е намерена - бижутата се пръснали при залавянето на тримата, съобщи по-късно полицейски източник, цитиран от АФП, без да уточни стойността на възстановените скъпоценности.

Според източника на френската агенция тримата взломаджии се опитали да напуснат Риц отново през задния вход, но вратата вече била блокирана. Тогава те подали плячката през един прозорец на своите помагачи.

 

Един от двамата избягал с кола, другият - с мотоциклет, като изпуснал според източника сак с още една част от откраднатото - бижута и часовници.

Хотел Риц в Париж е открит през 1898 г. и е първият във френската столица, който навремето предлагал електричество на всички етажи и бани в стаите.

Някога дом на модната икона Коко Шанел и писателя Марсел Пруст, хотелът е любимо място за по питие на американския писател Ърнест Хемингуей.

 

Разположен близо до площад "Вандом" в центъра на Париж, хотелът е заобиколен от луксозни и бижутерийни магазини в район, който през последните години бе арена на зрелищни обири.

Всички бутици са оборудвани с модерни системи за сигурност и са със засилена охрана, а подстъпите към площада и магазините се наблюдават с камери. Въпреки това обирите продължават, особено в периоди около големи празници.

 

Престъпниците не се смущават дори от факта, че на същия площад, до Риц, е сградата на френското министерство на правосъдието с многобройната си охрана.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?