Крадци задигнаха медни жици за 7 хил. лв. от трафопост в центъра на Пловдив

Крадци задигнаха медни жици за 7 хил. лв. от трафопост в центъра на Пловдив

Крадци са успели да задигнат от трафопост в центъра на Пловдив 330 метра меден проводник на приблизителна стойност 7 хил. лв. по начин, който да не доведе до непосредствено спиране на тока за захранваните клиенти, но създава рискове при повишено потребление. Липсата на жиците била установена при проверка на съоръжението на бул. "6 септември" от екипи на мрежовия оператор ЕВН.

Крадците успели да проникнат в заключения трафопоста и да отрежат медните проводници от два трансформатора до табла "ниско“ напрежение. Липсите бързо са били възстановени без да се стига до аварийно спиране на тока, съобщиха от ЕВН. За случая са уведомени органите на МВР Пловдив.

Компанията допълва, че за 2015 г. от нейна инфраструктура са 22 хил. метра електропроводи и 2682 литра трансформаторно масло, чието възстановяване е струвало 257 000 лв. Това са средства, които биха могли да бъдат вложени в подобряване на електрозахранването и клиентското обслужване, посочват от ЕВН.

Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии в електрозахранването за клиенти, а в редица случаи имат и фатален изход за извършителите. За решаването на проблема с кражбите ЕВН България работи заедно с местните власти и органите на МВР като вярва, че само при силна обществена нетърпимост, строги мерки и санкции подобни кражби могат да бъдат ограничени, допълва се в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?