Крадците на “Писъкът” на Мунк остават в затвора

Крадците на “Писъкът” на Мунк остават в затвора
Тримата мъже, обвинени в кражбата на две платна на художника Едвард Мунк, бяха осъдени и от Апелативния съд в Осло, съобщи ББС. Картините “Писъкът” и “Мадона” бяха откраднати от музея на Мунк в Осло през 2004 година. Две години след обира картините бяха открити от полицията, но вече сериозно увредени.

Присъдите варират от пет и половина до девет и половина години затвор. Мъжете бяха осъдени да платят и 263 000 долара глоба за причинените щети.

Шофьорът на групата Петер Таралдсен получи най-голямата присъда заради участието му в този и друг обир. Бьор Хоен, който е планирал грабежа, бе осъден на девет години затвор. Стян Скьолд, който е един от двамата, които са извършили фактическия взлом в музея, бе осъден на пет и половина години затвор, въпреки че бе оправдан от първоинстанциония съд.

И трима пледираха “невинен” преди заседанието. Четвъртият участник в грабежа е починал от свръхдоза хероин преди година, съобщиха от полицията.

Таралдсен и Хоен бяха арестувани през 2005 година и на първа инстанция получиха съответно по осем и четири години затвор. Те обжалваха присъдите.

Картините са били увредени след като крадците са решили да ги извадят от рамките от страх, че може да имат проследяващи устройства.

“Писъкът” е нарисувана през 1893 година и е сред най-разпознаваемите произведения на изкуството.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?