"Крафт Фуудс" и "Хайнц" се сливат в мега компания

"Крафт Фуудс" и "Хайнц" се сливат в мега компания

Производителят на храни и напитки "Крафт Фуудс Груп" (Kraft Foods Group Inc.) и компанията за кетчуп, сосове и храни "Хайнц" (HJ Heinz Co.) се сливат в общо дружество. Новата компания ще се превърне в третата по големина на пазара на храни и напитки в Северна Америка.

Сливането идва в труден момент за "Крафт". Потреблението на продуктите на компанията намалява за сметка на храни и напитки, които потребителите смята за по-здравословни.

Според американските медии сделката между производителите може да надхвърли 40 млрд. долара.

Обединената компания ще притежава някои от най-известните марки в Северна Америка, а и по света - Heinz, Kraft, Oscar Mayer, Ore-Ida и Philadelphia. Акционерите на "Хайнц" ще държат 51% от акциите на общата корпорация, а акционерите на "Крафт" ще имат дял от 49%. Акционерите на "Крафт" ще получат и специален дивидент от 16.50 долара за акция.

Според условията на сделката Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет и бразилската инвестиционна компания 3G Capital, които притежават "Хайнц", ще осигурят 10 млрд. долара за финансирането на специалния дивидент.

Обединената корпорация ще се ръководи от настоящия изпълнителен директор на "Хайнц" Бернардо Хийс. Очаква се приходите на новото дружество да са 28 млрд. долара на година - наполовина на тези на лидера на северноамериканския пазар "ПепсиКо" (PepsiCo).

Бразилската компания за рискови инвестиции 3G е прочута със закупуването на компании за потребителски стоки и агресивното съкращаване на разходите. Това е петата голяма сделка в сектора на бразилската компания от 2008 г. насам.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?