Кръгла маса с посредничеството на ЕС и Русия ще решава кризата в Украйна

При продължаващите протести на опозицията в Украйна срещу фалшификацията на президентските избори, в Киев започнаха преговори между правителствения и опозиционния кандидат - президенти, свикани от сегашния държавен глава Леонид Кучма и с участието посредници от Европейския съюз и Русия.

Това е първата среща след втория тур на изборите от 21 ноември между проруския премиер Виктор Янукович, обявен от ЦИК за победител, и опозиционния лидер Виктор Юшченко.

Като посредници в разговорите, започнали в петък вечерта, участват полският президент Александър Квашневски, върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана и председателят на руската Държавна дума Борис Гризлов.

САЩ и ЕС обявиха, че не приемат резултата от президентските избори в Украйна и настояха да бъдат разследвани и коригирани всички допуснати нарушения. Москва призна изборния резултат и обвини ЕС, че подтиква "радикалната опозиция" в Украйна към насилие.

В петък привърженици на Янукович заплашиха да отцепят югоизточния район на страната, ако продължат протести на опозицията за отмяна на изборните резултати.

В същото време двама от членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) оттеглиха подписите си от решението на комисията, с което е признат втория тур на президентските избори.

Автономна република в югоизточна Украйна

В отговор на продължаващите пети ден масови протести на опозиционни привърженици, които в петък блокираха сградите на президентството и правителството, в петък поддръжници на правителствения кандидат поискаха да се създаде автономна република в югоизточната част на страната.

На събрание на ръководството на този най-голям украински район присъстваха и ръководители на предприятия, бизнесмени, преподаватели и лекари. Те поискаха да се свика референдум за образуване на Югоизточна автономна република заедно с Крим, който вече има своя автономна власт.

Жителите на Донецка област подкрепят проруския кандидат да президент Виктор Янукович, който се обяви за икономически съюз с Русия, Беларус и Казахстан. Неговият опонент Виктор Юшченко е за по-тясно обвързване с ЕС и НАТО.

Ако в събота и неделя не бъдат прогонени демонстрантите от киевските паркове, ще поискаме референдум по конституционен път, заяви кметът на Донецк Александър Лукянченко, цитиран от Ройтерс. "Ние можем да живеем без останалата половина от страната, но там могат ли да живеят без нас?", допълни той.

Източните райони на Украйна, където е съсредоточена по-голямата част от въгледобивната, химическата и стоманодобивната промишленост, отхвърлиха призивите за национална стачка, отправени от опозицията, припомня Ройтерс.

Междувременно две от досегашните проправителствени телевизии обявиха в четвъртък, че се отказват от досегашната си линия и вече отразяват по-балансирано събитията в страната.

В петък Леонид Кучма призова в телевизионно обръщение да се сложи край на "така наречената революция". Според него опозицията е задействала план за силово превземане на властта, за държавен преврат и гражданската война може да стане реалност. "Властта контролира ситуацията и няма да допусне силови събития нито от едната, нито от другата страна", добави Кучма.

Двама члена на ЦИК оттеглят подписите си

Секретарят на украинската ЦИК и още един член на комисията са оттеглили подписите си от решението, с което ЦИК е признала втория тур на оспорваните президентски избори, които опозицията твърди, че са фалшифицирани.

Валентина Завалевская и Марина Ставнийчук казаха в петък, че не са знаели за многобройните жалби за нарушение на изборите, които предстои да бъдат разгледани от съда. ЦИК се състои от 15 члена.

В сряда комисията обяви проруския кандидат и премиер на страната Виктор Янукович за победител в надпреварата, макар че други трима членове на ЦИК имаха колебания при подписването на заключителния протокол.

В петък Янукович заяви пред 25 000 свои привърженици в Киев, че не иска властта, ако това би довело до кръвопролития, съобщи Интерфакс. "Животът на всеки човек ми е скъп. Не искам власт, ако това означава да се пролее кръв", каза той.

Ройтерс предаде, че Янукович е призовал привържениците си да му помогнат, за да се сложи край на масовите протести.

"Ситуацията в Украйна е повече от трудна", заяви от своя страна полският президент Александър Квашневски в петък след срещата си с Виктор Юшченко и с Хавиер Солана в Киев, съобщи Франс прес.

Планът на Квашневски предвижда Върховният съд да провери резултатите от гласуването на втория тур на изборите и да ги анулира, ако е необходимо, в избирателните окръзи, където е имало нарушения. Втората точка от плана е и двете страни в конфликта да заявят, че няма да използват сила за уреждане на спора, а третата - да се организира своеобразна кръгла маса на властта и опозицията.

Русия: Някои държави искат да тласнат Украйна към Запада

Руският външен министър Сергей Лавров в петък изрази надежда европейските държави да уважат избора на Украйна и да не решават вместо украинския народ.

Той обвини "някои страни", че искат да тласнат Украйна към Запада и разкритикува опитите ситуацията да бъде изнесена извън рамките на закона. Някои европейски столици заявяват, че не признават резултатите от изборите и издигат тезата, че Украйна трябва да бъде със Запада, заяви Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите на руския първи дипломат това навежда на мисълта, че на някого много му се иска да начертае нови разделителни линии в Европа.

Същия ден говорителят на руското външно министерство Александър Яковенко заяви, че ако украинският съд отмени победата на президентските избори на проруския кандидат Виктор Янукович, Русия "няма какво да направи".

"Преди петнайсет години СССР би реагирал по съвсем различен начин, но сега времената са други" , допълни той.

Президентите на Литва, Латвия и Естония заявиха, че украинският народ може да разчита на подкрепата им, предаде Асошиейтед прес.

В съвместно изявление след ежегодната им среща на върха във Вилнюс държавните глава на Латвия Вайра Вике-Фрейберга, на Естония Арнолд Рюйтел и на Литва Валдас Адамкус заявиха, че Украйна винаги може да разчита на солидарността на балтийските републики.

Адамкус напусна разговорите и отпътува за Киев, за да се опита да посредничи за преговори между правителството и опозиционните сили.

Създаден е Комитет за национално спасение

Протестиращите заявиха, че ще продължат блокадата, докато изборните резултати не бъдат отхвърлени. Някои от ораторите, които изразиха подкрепа за Юшченко по време на протестите, заявиха, че са полицейски служители или представители на силите за сигурност.

Юшченко каза, че е формирал извънреден Комитет за национално спасение, който, според наблюдатели, прилича на алтернативно правителство.

Олександър Зинченко, ръководител на щаба на Юшченко, каза, че опозиционният лидер е разпоредил създаването на сили за самоотбраната "Украинска защита".

От четвъртък в Киев е бившият полски президент и лидер на Солидарност Лех Валенса, който изрази надежда, че компромис може да бъде намерен.

Междувременно Олександър Зинченко, който оглавява създадения преди ден от опозицията Комитет за национално спасение, обяви, че комитетът започва да взима под свой контрол органите на държавната власт.

"Органите за управление преминават на подчинение на Комитета за национално спасение, след като в четвъртък бяха огласени президентските укази на Виктор Юшченко", каза още Зинченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сформирани са комендатури, национална гвардия и инструменти на правоохранителната дейност, които ще осъществяват изпълнението на указите, поясни Олександър Зинченко. Самопровъзгасилият се президент Виктор Юшченко обяви своите укази на митинг в четвъртък.

В петък сутринта десетки хиляди опозиционни блокираха сградите на президентската администрация в Киев и на правителството, с което парализираха дейността на кабинета.

Юшченко приветства решението на Върховния съд от четвъртък да блокира процедурата за обявяване на Янукович за президент, докато разгледа твърденията за нарушения в изборите. По-рано същия ден опозицията внесе жалба срещу действията на ЦИК.

Две телевизии минаха се отказаха от проправителствената линия

В четвъртък държавната телевизия UT1 се разбунтува срещу правителствения контрол и съобщи на живо в ефира, че новинарският екип се присъединява към опозиционните протести.

Малко по-рано частната телевизия 1+1, която заемаше проправителствени позиции, обяви, че спира да излъчва "пристрастни новини".

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: