На фона на продължаващи протести и контрапротести

Кръгла маса събра безрезултатно управляващи и опозиция в Киев

Янукович отхвърли оставката като вариант, Кличко обяви, че ще се пкандидатира за президент

Кръгла маса събра безрезултатно управляващи и опозиция в Киев

В Киев за първи път след началото на продължаващите вече три седмици масови протести срещу отказа на държавното ръководство да подпише споразумение с Европейския съюз управляващи и опозиция се събраха в петък на "кръгла маса" в търсене на изход от политическата криза.

Срещата в Националния дворец на изкуствата продължи два часа и половина, но приключи без конкретни резултати. Президентът Виктор Янукович отхвърли призивите за оставка на неговото правителство. Той настоя, че това може да се случи единствено чрез вот на недоверие в парламента.

"Такъв вот имаше и вие го видяхте", каза той на събеседниците си в срещата, излъчвана пряко по интернет, имайки предвид неуспешния вот на недоверие от 3 декември.

Оставка на правителството и предсрочни избори бяха сред основните искания на опозицията.

Шампионът по бокс в тежка категория, станал впоследствие опозиционен лидер, Виталий Кличко предупреди Янукович да не предприема строги мерки срещу протестиращите. "Силовият вариант, който правителството обмисля, може да има ужасяващи последици за страната и за вас конкретно", каза той.

Освен Кличко, в преговорите участваха също лидерът на партия "Баткившчина" (Отечество) Арсений Яценюк, Олег Тягнибок от националистическата партия "Свобода", духовни и студентски лидери, както и премиерът Микола Азаров.

Преди началото на срещата Янукович предложи да освободи всички задържани по време на протестите активисти.

На срещата Янукович обеща да уволни чиновниците, подготвили договора за асоцииране с Европейския съюз. Той обясни решението си с недостатъци в подготовката на документа.

Държавният глава заяви също, че протестите на площад "Независимост" са станали причина за "нови инициативи за нарушаване на стабилността" в страната. По думите му в Украйна са се натрупали много проблеми, "различни хора защитават различни позиции", но било необходимо исканията на протестиращите да бъдат чути и да се вземе предвид тяхната гледна точка.

Възмутен съм от тези радикални събития на Майдана, както от страна на провокатори, така и от страна на силовите структури, чието поведение невинаги беше адекватно, заяви Янукович. В тази ситуация емоциите, които имаше и все още има, често надделяват над здравия разум, посочи държавният глава.

Проевропейските протести продължават

В това време броят на протестиращите на столичния площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), достигна 15 000, предадоха местни медии. По-рано през деня демонстрантите увеличиха окупираното от тях пространство отвъд площада. Полицията не ги спря да опънат нови палатки.

Повече от 4000 души прекараха нощта на площада, а около 1900 полицаи патрулираха в центъра, съобщи украинското вътрешно министерство.

На този фон украинският опозиционен водач Виталий Кличко обяви, че ще се кандидатира за президент на страната си, предаде ДПА. Шампионът по бокс тежка категория заяви това в интервю за германската телевизия А Ер Де, дадено от Киев.

По думите на Кличко основните му цели като президент ще са създаване на нови работни места и социална сигурност, изкореняване на корупцията.

Следващите редовни президентски избори в Украйна са през 2015 г.

Тези дни германското списани "Шпигел" писа, че канцлерът Ангела Меркел и Европейската народна партия (ЕНП) искат да засилят позициите на украинския политик и професионален боксьор Виталий Кличко чрез общи публични изяви. Целта е той да се превърне във водач на опозицията и конкурент на Виктор Янукович за президентския пост.

Кличко се смята за носител на надеждата за сближаване на Украйна с Европейския съюз, но според наблюдатели към момента му липсват реторическите умения и политическия опит, необходими за една кандидат президентска кампания.

Опозиционният лидер Арсений Яценюк отправи призив за нов голям протест в неделя в Киев, за да бъде засилен натискът над президента Виктор Янукович. "Каним всички на нашата демонстрация в неделя, в 12 ч.", каза пред журналисти Яценюк, лидер на партията на хвърлената в затвора бивша министър-председателка Юлия Тимошенко. "Главната цел е да се попречи на президента Янукович да присъедини Украйна към Митническия съюз (начело с Москва) при посещението му в Русия на 17 декември", добави опозиционният лидер.

Управляващата Партия на регионите също си организира митинги

Докато заседанието на кръглата маса продължаваше, поддръжниците на управляващата Партия на регионите провеждат митинг в подкрепа на управляващите пред Върховната  Рада в Мариинския парк. Там са се събрали няколко хиляди души, размахващи националните флагове на Украйна, знамена на Партията на регионите и табели с имената на населените места, от които  са дошли демонстрантите.

Акцията протича спокойно, на сцената говорят активисти и  депутати от парламента. Те се обявяват в подкрепа на курса на  управляващата партия и призовават опозицията да седне на масата за преговори.

Същевременно Партията на регионите подаде заявка за провеждане на митинг с 200 хиляди участници на Европейския площад в събота.

Подписването на споразумението с ЕС би довело до крах на украинската икономика

Премиерът Азаров съобщи по-рано днес, че Украйна и Русия ще подпишат спогодба за премахване на повечето "търговски противоречия" между двете страни. За тази цел ще бъде формирана руско-украинска междудържавна комисия в Москва във вторник.

По-късно, по време на кръглата маса Азаров заяви, че подписването на споразумението за асоцииране с Европейския съюз в сегашния му вид би довело "до неизбежен крах на националната икономика" предвид икономическите условия в Украйна.

Към датата на провеждане на срещата на върха на "Източното партньорство" във Вилнюс златно-валутните резерви на страната са били на крайно ниско равнище - около 19 млрд. долара, отрицателното салдо по външната търговия със страните от еврозоната е достигнало 10 млрд. долара, а със страните от Митническия съюз - 15 млрд. долара.

Освен това през текущата година Украйна трябва да изплати по външни задължения около 5,5 млрд. д. и още около 10 млрд. долара за внесения руски газ. Подписване на споразумението би довело "до незабавна загуба на преимуществата от зоната за свободна търговия в рамките на Общността на независимите държави (ОНД)", като през 2014 г. отрицателното търговско салдо със страните от организацията би могло да достигне 15 млрд. долара, посочи премиерът.

Най-осезателни биха били загубите в търговията с Русия. Премиерът призна, че властите "просто не успяха откровено и убедително да разкажат на гражданите за сложната ситуация, твърде малко се говореше за рисковете".

Преговори в Брюксел

В четвъртък вечерта украинският първи вицепремиер Сергий Арбузов се срещна в Брюксел с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле. След това Арбузов заяви, че Украйна скоро ще подпише споразумение за търговия и асоцииране с Европейския съюз, но не уточни нито дата, нито срок за подписване на споразумението.

Той каза, че с Фюле са обсъждали пътна карта за прилагане на споразумението, което президентът Виктор Янукович отказа да подпише миналия месец и това предизвика протести в Киев.

"Украйна скоро ще подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, взимайки предвид националните стратегически интереси", каза вицепремиерът Арбузов, цитиран от Ройтерс.

ИТАР-ТАСС цитира еврокомисаря Фюле, че Украйна и Европейският съюз са се уговорили да водят преговори по споразумението за асоцииране без Русия.

Европейският съюз ще помогне на Украйна да посрещне разходите за модернизация, ако подпише споразумение за асоцииране с ЕС, казал Фюле според ДПА, но добавил, че цената на модернизацията е грубо преувеличена.

"Много от числата, които се споменават, не се опират на факти и са необосновани", заявил Фюле след разговорите в Брюксел с украинския първи вицепремиер. "Тъй като Европейският съюз е най-големият дарител за украинското бъдеще и модернизация, в рамката на споразумението за асоцииране тази помощ ще става все по-голяма", продължил еврокомисарят. Той подчертал, че финансовата подкрепа на ЕС ще съответства на нивото на амбициите на Украйна.

В сряда украинският премиер Микола Азаров съобщи, че Украйна се нуждае от 20 милиарда евро европейска помощ, за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС като преди това ограничи последиците от това за икономиката си.

"Ние предлагаме да се реши въпросът с финансова помощ за Украйна. Ние сме определили приблизителната ѝ стойност и това са 20 милиарда евро", заяви Азаров на заседание на Министерския съвет, уточнявайки, че става въпрос за инвестиции, а не за пари от европейския бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?