Кръговото край Бяла за Русе ще бъде препроектирано

Кръгово кръстовище трябваше да напарви пътя по-безопасен, но това не се случи

Кръговото кръстовище край град Бяла, по главния и натоварен път Русе-Бяла, ще бъде препроектирано, съобщи Стилиян Станев- началник на група в сектор "Пътна полиция" в Русе. Причината е, че участъкът продължава да е място за катастрофи и обръщане на тирове, заради големия наклон на пътя и често несъобразена скорост, въпреки много предупредителни значи.

Кръговото кръстовище беше изградено след тежката катастрофа между автобус и камион при моста на река Янтра през декември 2006 г., при която загинаха 18 души. Целта бе районът да бъде по-безопасен.

"Десета година е участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия. При него се забелязва, че настъпват голям брой произшествия, но 80 процента са с материални щети. Участъкът ежегодно се обследва и е направено предписание към агенция "Пътна инфраструктура" за съответното подобряване на условията за движение през кръговото кръстовище. В момента се подготвя проект за неговата реконструкция. Извършен е оглед от комисия с участието на представители на полицията, на Областното пътно управление и на община Бяла", обясни Станев, цитиран от БТА.

По думите му наклоните в кръстовището ще бъдат намалени, ще се поставят още пътни знаци, ще има допълнителна сигнализация и осветяване.

Станев каза още, че в момента се извършва и основен ремонт на участък от пътя Русе – Бяла.

Той изнесе данни за броя на произшествията в областта за първите пет месеца. Тежките катастрофи са намалели с 30 спрямо същия период на миналата година. Това отчасти се дължи и на обявеното в страната извънредно положение заради коронавируса.

Станев каза още, че за пет месеца са регистрирани повече от 22 000 нарушения. Издадени са 3600 акта, 7500 фиша и 11 658 електронни фиша.

Заловени са били 32 шофьори, които са управлявали превозно средство след употреба на наркотици. Броят им е два пъти повече спрямо същия период на миналата година. Отделно, 52 шофьори са заловени след употреба на алкохол - с повече от 1.2 промила.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?