Край къмпинг "Градина" започна строеж на заведения, магазини и паркинг

Багерите край къмпинг "Градина", сн. БНР

Багери, разкопаващи района около плажа на къмпинг "Градина“, без указателни табели какво ще се строи там, разбуниха граждани и природозащитници във вторник. Оказа се, че строителните дейности са законни, не засягат дюни и се предвижда там да има бар, ресторант, магазини и паркинг.

"Разкопаване до плажа. Може да се каже, че и върху плажа, защото това е част от бреговата ивица, на която се разполагат каравани и къмпинг – оборудване. Прави се изкоп, вчера беше с дълбочина около 2-3 метра. Явно ще се наливат основи, масивна сграда ще бъде. Това, което се вижда на снимките, е отводняване, защото е много близо до морето, водата се просмуква в изкопа и той постоянно се пълни с вода, така че има 3 – 4 помпи там, които постоянно работят, изпомпват вода към морето“, каза Спас Узунов от Българската фондация "Биоразнообразие“ пред БНР.

От Министерството на туризма заявиха,че е извършена проверка по случая, която установила, че изкопните работи не засягат пясъчната ивица, а са навътре в сушата.

Бургаската регионална екоинспекция допълви, че строителните дейности са законни, извършват се върху частен имот от 5.5 дка, не засягат защитени територии и пясъчни дюни и проектът е преминал необходимите екологични процедури.

Детелина Иванова от екоинспекцията в Бургас обясни, че теренът попада в защитена зона "Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и граничи със защитена зона "Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания. Имотът бил земеделски, но му е сменено предназначението и е включен в Общия устройствен план на община Созопол като бъдещ къмпинг и допълващи дейности.

"В РИОСВ го подложихме на най-дългата процедура, която е възможна - по Оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на Натура-зоните чрез доклад, със заключение, че при спазване на определени мерки и условия, въздействие няма да има…“, допълни Иванова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес