Край Лион е открит "малък Помпей"

Руините на древноримско селище, което е имало голям площад и луксозни домове на знатни и богати хора, но е било изоставено  след пожар, откриха френски археолози в югоизточната част на страната край Лион, предаде ББС в сряда.

"Несъмнено това е най-изключителното разкриване на римско селище в последните 40-50 години", коментира Бенжамен Клеман,  ръководител на групата археолози, извършващи разкопките край река Рона, на 30 км от Лион.

По думите му откритото селище близо до градчето Виен е било изоставено след пожар и на практика там се е запазил истински "малък Помпей".

Виен вече е известен със своите древни римски храмове и амфитеатри. Градът е станал римска колония през 47 г. пр.н.е. и по време на управлението на Цезар е процъфтявал.

Древното селище е било открито по време на подготовката на строителството на жилищен квартал в предградието "Сен-Коломб" от едната страна на реката, но последвалите разкопки показали, че има руини и от двата ѝ бряга.

Клеман е бил впечатлен от мащаба на селището – то е заемало около 7 хил. кв. м и е съхранило изключително запазени части от сгради. Една от тях е наречена Домът на вакханалиите, тъй като на пода има изобразени процесии от вакханки и сатири. Пожарът е изгорил цялата горна част на сградата, но археолозите смятат, че ще успеят да я издигнат отново в автентичен вид.

В друга къща изящна мозайка изобразява Талия - музата на комедията и леката поезия. Тя обикновено е изобразявана с комична маска в ръце и с венец от бръшлян.

Сред другите находки са голяма обществена сграда с фонтан, украсен със статуя на Херкулес. Според ръководителя на разкопките именно тази сграда може да е помещавала философска школа.

Проучванията ще продължат до декември, а част от намерените артефакти ще бъдат изложени в музей във Виен.

Споделяне

Още от Общество