Край на аналоговите тв програми на 1 септември 2013 г.

Край на аналоговите тв програми на 1 септември 2013 г.

Аналоговият сигнал за телевизионно разпространение ще бъде изключен на 1 септември 2013 г., докогато 85 на сто от домакинствата в страната трябва да получават цифрова телевизия. Това предвижда проектът на нов план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в България, публикуван за обществено обсъждане.

Според поетите пред Европейския съюз ангажименти това трябваше да стане до края на 2012 г., но недостиг на средства за освобождаване на радиочестотния ресурс от военните отложи тв-цифровизацията. През ноември 2010 г. правителството реши да се изработи нов план за цифровизация до 1 януари 2015 г. Документът трябваше да е готов до края на 2011 г., но това става със закъснение от два месеца и изтегляне на срока по-рано.

Социално слабите семейства, чиито телевизионни приемници нямат вградени декодери, ще получат безплатни устройства за приемане на цифровите програми. За това са предвидени 17.5 млн. лв. в бюджета на транспортното министерство. Крайните устройства и прилежащи антени с усилвател с гаранция до 2 г. ще бъдат купени чрез обществена поръчка. Те ще се инсталират на нуждаещите се хора срещу техен подпис.

На кого да се даде безплатен декодер ще се решава след оценка на доходите, имуществото, здравословното състояние (степен на инвалидност – увреждания), възрастта и семейното положение. Условие за получаване на декодиращото устройство е наличие на собствен телевизионен приемник, без техническа възможност за приемане на цифров сигнал. На едно семейство ще се предоставя само един декодер, независимо колко от членовете му отговарят на условията за подпомагане, поясняват от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Търговците на битова техника пък ще бъдат задължени да популяризират телевизионните приемници с вградени декодери за цифрова телевизия и да имат демонстрационни места в магазините си.

Новият план предвижда към 1 март 2013 г. (началото на периода на едновременното излъчване на аналогови и цифрови ефирни програми), да бъде осигурено покритие на 95% от населението за търговската и обществената мрежа по Първия етап от плана. Другата търговска мрежа от Първия етап трябва да обхване най-малко 85% от домакинствата към 1 септември 2013 г. (датата на изключване на аналоговия сигнал). Оставащото процентно покритие може да бъде постигнато чрез друга технологична платформа, посочват от транспортното ведомство.

Програмите, излъчвани от предаватели за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, трябва да са безплатни. В случай, че има кодирани предавания, то техният брой ще е ограничен, предвижда документът

Управителен комитет по цифровата телевизия с представители на транспортното министерство, на Комисията за регулиране на съобщенията, Съвета за електронни медии, Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), обществените радио- и телевизионни оператори и предприятията, които изграждат мрежите за осъществяване на наземно цифрово радиоразпръскване, ще определя периода и графика за изключване на аналоговите предаватели. Този орган също така ще обсъжда информация за възникнали смущения при аналоговото и цифровото излъчване, и др., предвижда проектоплана за цифровизацията на телевизионния ефир.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?