Просветният министър в полза на малките учебни заведения:

Край на изчисляването на делегираните бюджети на брой ученици

Анелия Клисарова, сн. БГНЕС

Делегираните бюджети на детските градини и училищата ще се изчисляват по нов начин през следващата учебна година, съобщи министърът на образованието и науката проф.Анелия Клисарова в неделя. По думите ѝ практиката парите да се изчисляват на база брой ученици ще бъде прекратена.

Догодина ще бъдат въведени коефициенти за отдалеченост на учебното заведение, брой деца със специални потребности и др., обясни Клисарова. Според нея новият начин за изчисляване на бюджетите ще подпомогне малките учебни заведения.

Те ще получат допълнителна подкрепа още тази година. Както съобщи министърът, през следващата седмица кабинетът трябва да гласува 9,4 милиона лева допълнително за образование. Парите ще бъдат насочени към по-малките училища, където учителите не са получили никакво увеличение на заплатите си.

Чест прави на тези български учители, че продължават да плащат парно, ток и вода, макар че възнагражденията им не са вдигнати, каза Клисарова и добави, че в момента няма оплаквания от училища, че имат задължения.

Министърът съобщи още, че ще настоява в държавния бюджет за 2014 г. средствата за образование да бъдат повишени от 3,5 на 4 процента.

В Долни чифлик министър Клисарова откри нова детска градина. Проектът е на стойност близо 900 хиляди евро, реализиран с подкрепата на министерството на труда и социалната политика. Предстои към градината да бъде изграден и Център от семеен тип, където ще бъдат настанени децата от социалния дом в село Рудник. Проектът е за 850 хиляди лева, осигурени от Програмата за развитие на селските райони. По тази линия общината е получила и 5,8 милиона лева за ремонт на два стадиона. В момента тече и рехабилитация на улици в четири села за 1,5 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България