Край на матурите в сегашния им формат

Догодина може всички възможни въпроси да се обявят предварително, за да учат зрелостниците

Диян Стаматов, сн. БГНЕС

"Този формат на матурата беше последният във вида, в който в момента съществува", заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов пред Нова телевизия в четвъртък.

Той каза, че е напълно възможно от следващата година министерството да предостави на зрелостниците всички възможни въпроси предварително, което да ги мотивира да учат.

"Не е никакъв проблем да издадем книга с всички въпроси", допълни Стаматов..

"Искам да се извиня на всички, които са се почувствали унижени от строгостта на мерките срещу преписването на матурите. Тя обаче беше необходима, за да има превенция на недобронамерени действия", каза още заместник-министърът.

По повод и тазгодишните медийни разкрития за търговия с отговори на матурата по български език и литература, той обяви, че сдобиването с верните отговори два часа след началото на изпита е възможно, ако са били дадени от ученик, напуснал залата час след старта, което е разрешено.

Стаматов не изключи и възможността отговорите да са изтекли от някой учител, но изтъкна, че ако случаят е такъв, може много лесно да се установи кой е той.

Попитан дали ако ученик е влязъл с телефон в изпитното помещение, е имало вариант да бъде разкрит от някой с датчик, зам.-министърът отговори: "Не, нямаше. Защото ние сме в училище, а не в криминална структура".

Относно заявката на ведомството за раздаване на разбъркани варианти на тестовете, за да се избегне преписване, а публикуването само на един на сайта на министерството, Стаматов коментира, че "навлизаме в технология, която не бива да оповестяваме в момента, защото ще има още изпити".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?