Край на най-големия купон в света

Край на най-големия купон в света
Парадът на любовта в Дуисбург се превърна в трагедия - при избухналата масова паника загинаха 19 души, над 300 бяха ранени. На фона на критиката срещу мерките за сигурност организаторите обявиха края на култовия купон, посочва в коментара си за трагедията радио Дойче веле:

 "Това беше краят на Парада на любовта - довиждане!" - един логичен извод от страна на организаторите на мероприятието, рекламирано като най-големия техно-купон в света. Това, което стана в събота на терена на старата сточна гара в Дуисбург, няма да се повтори никога повече в Германия. Онези 19 младежи - германци и чужденци, които бяха премазани до смърт от тълпата, ще останат в обществената памет като напомняне за безумието на подобни фестивали, надхвърлящи всякакви организационни и предохранителни мащаби:

"Просто ги стъпкаха и размазаха", "Всеки се бореше за живота си", "Такава блъсканица беше, че не можеше да се диша" - този колаж от гласове на свидетели дава представа за драмата, разиграла се в Дуисбург. Много от участниците отправят тежки обвинения по адрес на организаторите, твърдейки, че концепцията за сигурност била абсолютно недомислена и несъобразена със струпването на едно място на повече от един милион души.

Конкретното място на трагедията беше един тунел, широк 20 м и дълъг 200 м, който е бил предвиден едновременно за вход и изход на танцовия терен. В този тунел между 17 и 18 ч. в събота се сблъскват насрещно два многохилядни потока - едните искат да си ходят, другите току-що пристигат. Изходът от избухналата паника е вече известен. Впрочем "купонът" продължава до късно вечерта; организаторите не искали да прекъснат изведнъж мероприятието, за да не се стигне до нова вълна от паника.

Кметът на Дуисбург се опита да хвърли вината главно върху младите участници, които се опитали да разрушат загражденията: "Причините за станалото не са в недостатъците на концепцията за сигурност, а вероятно се дължат на индивидуални слабости."

Въпреки това градската управа на Дуисбург, като организатор на Парада на любовта, неизбежно носи поне част от вината, с установяването на която сега се занимава прокуратурата. Дуисбург беше освен това един прекалено малък град за организацията на подобно масово събитие.

Радостта на тълпите се изпари

Така или иначе Парадът на любовта, "тази рожба на обществото на свободното време и внук на движението за мир", както го определя в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", приключи своето съществуване. По-нататък в коментара на вестника четем: "Радостта на тълпите, които само до преди няколко дни гледаха на открито по улиците и площадите на Германия предаванията от Световното по футбол, се изпари. Човешките маси си остават един все така огромен проблем на сигурността. Затова занапред при подобни прояви сигурността трябва да има абсолютен приоритет. Това е поуката от катастрофата в Дуисбург."

Споделяне

Още по темата

Още от