Край на наказателните паркинги, скобите и "паяците" предлага БСП

Край на наказателните паркинги, скобите и "паяците" предлага БСП

Вече да няма наказателни паркинги за прибиране на нередовно паркирали автомобил, а когато кола е задържана със скоба и междувременно се появи шофьорът ѝ, превозното средство да се освобождава при плащане на място на таксата за паркиране и на разхода за поставянето на скобата. Това предложи депутатът от БСП Георги Свиленски в сряда.

Внесените от него предложения за поправки в Закона за движение по пътищата предвиждаг, ако водачът на автомобила няма възможност да плати в момента, да му се издава фиш или акт за установяване на нарушението и автомобилът да бъде освободен веднага.

Според него така ще се решат множеството конфликти, свързани със сегашното изискване автомобилът стои задържан до заплащане на всички суми. Това причинява неудобство за хората, както и натрупване на допълнителни разходи – вдигане с паяк и цена на наказателен паркинг.

С тези предложения ще сложим край на рекета със "скоби” и „паяци”, заяви депутатът.

Друго негово предложение е автомобилите да не могат да бъдат задържани на наказателни паркинги, когато са вдигнати и преместени с „паяци”, а да бъдат освободени веднага. По думите му в момента превозните средства се задържат до заплащане на сумите за преместване и такса "наказателен паркинг”, като и в този случай се стига до допълнителни затруднения за гражданите и не винаги те разполагат с толкова пари в себе си.

Свиленски предлага общините да решават каква точно да е глобата за паркиране в зелените площи, тротоари и детски площадки, която в началото на месеца бе увеличана на от 20 до 200 лв..

Целта на това предложение е там, където общините не са създали условия за паркиране, да не могат да налагат и високи глоби за неправилно паркиране, обясняват от БСП.

Споделяне

Още от Бизнес