Край на политическата криза в Германия

Падна и последното препятствие пред четвъртия мандат на Ангела Меркел

Ангела Меркел, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължилата над пет месеца политическа криза в Германия, която не даваше възможност за съставяне на правителство, приключи. 

Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) одобриха с голямо мнозинство нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, премахвайки последното препятствие пред съставянето на следващото правителство на Германия, съобщи Франс прес.

Според обявените в неделя сутринта официални резултати от вътрешнопартийния референдум 66.02 процента одобряват ново правителство с Меркел. В гласуването са участвали 78.4 процента от 463-те хиляди членове на ГСДП.

"Уведомих президента (Франк-Валтер Щайнмайер) и канцлерката (Ангела Меркел) за резултата", съобщи и.д. лидер на ГСДП Олаф Шолц.

Съгласието на социалдемократите слага край на пет месеца безпрецедентни следизборни смутове в Германия в момент, когато Европа е разтърсена от кризата с Брекзит и от възхода на националистическите движения и повече от всякога се нуждае от стабилно германско правителство, отбелязва АФП.

Очаква се Меркел да бъде официално избрана за канцлер от депутатите в средата на март, най-вероятно на 14 март, и да започне четвъртия си мандат.

Това ще е третото коалиционно споразумение под ръководството на Меркел от 2005 година. През 2013 г. 76 процента от членовете на ГСДП подкрепиха коалицията с Меркел, отбелязва Ройтерс.

Високопоставеният представител на Християндемократическия съюз на Меркел Фолкер Буфиер приветства резултатите от гласуването на ГСДП и заяви, че това е добър знак за германците и за бъдещето на страната.

По-късно и федералният канцлер Ангела Меркел поздрави социалдемократическата партия за подкрепата. "Поздравявам ГСДП за този ясен резултат, радвам се на по-нататъшното сътрудничество за благото на страната ни", предаде думите на Меркел пресцентърът на Християндемократическия съюз (ХДС).

В близките дни се очаква социалдемократите да огласят имената на своите министри в новия кабинет. Знае се, че някои от кандидатите и преди са работили в правителството, но други нямат управленски опит. Според информации в германските медии лидерът на ГСДП Олаф Шолц ще оглави финансовото министерство и ще бъде вицеканцлер в новото правителство на Меркел. Освен това социалдемократи ще заемат постовете на външен министър, на министър на труда и социалните грижи, на правосъдието, на защита правата на потребителите, на семейните работи и екологията.

По-рано Меркел представи списъка със своите министри. Урсула фон дер Лайен ще запази поста си начело на министерството на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?