Край на политическата криза в Германия

Падна и последното препятствие пред четвъртия мандат на Ангела Меркел

Ангела Меркел, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължилата над пет месеца политическа криза в Германия, която не даваше възможност за съставяне на правителство, приключи. 

Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) одобриха с голямо мнозинство нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, премахвайки последното препятствие пред съставянето на следващото правителство на Германия, съобщи Франс прес.

Според обявените в неделя сутринта официални резултати от вътрешнопартийния референдум 66.02 процента одобряват ново правителство с Меркел. В гласуването са участвали 78.4 процента от 463-те хиляди членове на ГСДП.

"Уведомих президента (Франк-Валтер Щайнмайер) и канцлерката (Ангела Меркел) за резултата", съобщи и.д. лидер на ГСДП Олаф Шолц.

Съгласието на социалдемократите слага край на пет месеца безпрецедентни следизборни смутове в Германия в момент, когато Европа е разтърсена от кризата с Брекзит и от възхода на националистическите движения и повече от всякога се нуждае от стабилно германско правителство, отбелязва АФП.

Очаква се Меркел да бъде официално избрана за канцлер от депутатите в средата на март, най-вероятно на 14 март, и да започне четвъртия си мандат.

Това ще е третото коалиционно споразумение под ръководството на Меркел от 2005 година. През 2013 г. 76 процента от членовете на ГСДП подкрепиха коалицията с Меркел, отбелязва Ройтерс.

Високопоставеният представител на Християндемократическия съюз на Меркел Фолкер Буфиер приветства резултатите от гласуването на ГСДП и заяви, че това е добър знак за германците и за бъдещето на страната.

По-късно и федералният канцлер Ангела Меркел поздрави социалдемократическата партия за подкрепата. "Поздравявам ГСДП за този ясен резултат, радвам се на по-нататъшното сътрудничество за благото на страната ни", предаде думите на Меркел пресцентърът на Християндемократическия съюз (ХДС).

В близките дни се очаква социалдемократите да огласят имената на своите министри в новия кабинет. Знае се, че някои от кандидатите и преди са работили в правителството, но други нямат управленски опит. Според информации в германските медии лидерът на ГСДП Олаф Шолц ще оглави финансовото министерство и ще бъде вицеканцлер в новото правителство на Меркел. Освен това социалдемократи ще заемат постовете на външен министър, на министър на труда и социалните грижи, на правосъдието, на защита правата на потребителите, на семейните работи и екологията.

По-рано Меркел представи списъка със своите министри. Урсула фон дер Лайен ще запази поста си начело на министерството на отбраната.

Още по темата
Още от Европа