Край на практиката за безплатно ползване на магистрали в Сърбия

Сърбия е единствената страна в региона, в която може да ползвате магистрала без да плащате за това, съобщава сръбската държавна телевизия РТС.

Съгласно регламент, въведен през 80-те години на миналия век, водачите на моторни превозни средства имат право да попълнят формуляр, че нямат пари и да заложат честната си дума, че някой ден ще се разплатят. С тази възможност са злоупотребили неколкостотин хиляди шофьори, като през последните 20 години са натрупали към общественото предприятие "Путеви Сърбие" дълг от 158 милиона динара, посочва телевизията.

От първи юни ситуацията в пунктовете за плащане на такси на магистралите в Сърбия ще бъде напълно различна и в съответствие с правилата, които важат по света. Засилен контрол и охрана ще спират онези, които искат безплатно да ползват магистралите, съобщава РТС.

Въвеждаме нови правила, а те са, че нашата охрана, заедно с пътната полиция, ще отнемат документи, ще спират коли от движение, докато дългът за пътни такси не бъде платен, заяви директорът на "Путеви Сърбие" Зоран Дробняк.

През изминалата година броят на декларациите за отказ да се плати пътна такса е надхвърлил 50 000, докато в началото на осемдесетте години той едва достигаше хиляда. Броят на отказващите да плащат такси и високите разходи за водене на съдебни процеси на практика направиха невъзможно плащането по съдебен път, отбелязва телевизията.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?