Край на примирието: Сидеров в нов гневен изблик срещу Симеонов

"Има ли смисъл от такова правителство", запита лидерът на "Атака" и обвини колегата си в лобизъм

Край на примирието: Сидеров в нов гневен изблик срещу Симеонов

Малко повече от две седмици след помирителния политически съвет на управляващата коалиция, който завърши с показното ръкостискане между Волен Сидеров ("Атака") и Валери Симеонов (НФСБ), очевидно лятната почивка им доскуча и се възпламени нов скандал.

Само ден след като вицепремиерът Симеонов се похвали, че под негово ръководство за първи път у нас са затворени две заведения заради неспазване на нормите за шума, лидерът на "Атака" направи показно шоу в РЗИ-Бургас, откъдето без да назовава колегата си поименно го обвини в корупция, натиск срещу институциите, както и опъване на чадър над едни бизнесмени и преследване на други.

В понеделник Симеонов и директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас Георги Паздеров обявиха, че са успели да затворят временно "Какаовият плаж" (Какао бийч) в курорта Слънчев бряг и "Хедон" в къмпинг "Каваци" заради силен шум и системно неизпълнение на предписанията да се намали музиката.

Във вторник, предавайки пряко във фейсбук профила си, Волен Сидеров спретна представление в познатия си стил – в началото пред сградата на РЗИ, а после и вътре, избирайки за своя жертва не шефа на институцията, а директорка на дирекция в нея.

Преди да нахлуе в сградата, Сидеров индиректно нападна Симеонов. Той заяви, че като народен представител, вслушващ се във всеки един сигнал, е получил десетки оплаквания от сдружения и асоциации на ресторантьори и хотелиери. Всички те твърдели едно и също- "че в момента правителството, използвайки институции като тази, пред която сме тук - РЗИ и МВР биват използвани като шпицкоманди по отношение на определени заведения за сметки на други".

"Всеки ден пристигат пред едни и същи заведения полиция с маски и пр., правят проверки на лични карти на клиентите, с какви автомобили са...", продължи Сидеров. Според него това е доказателство, че една част от бизнеса е облагодетелствана за сметка на друга.

Сидеров се закани да да отиде на правителственото заседание в сряда и да поиска обяснение "командировал ли е министър-председателят Бойко Борисов представители на правителството" да затварят заведения.

"А други олигарси не се закачат с пръст"

"Други олигарси не са закачани с пръст. Има едни братя, които скоро ги предложиха за орден "Стара планина" ли, за "Нобел" ли... Всеки, който дойде на власт, получава апартамент в Св. Влас. Там не стъпват спецчасти с маски да плашат хората. Там, научавам, че в момента почиват представители на правителството - при много привилегировани условия. Там дъни музика цяла нощ. Никой не отива да лепи такива бележки "Обектът е спрян от експлоатация до отстраняване на нарушенията по здравните изисквания", възмути се Сидеров.

Той очевидно говори за братя Динко и Йордан Диневи. В края на месец на юни единият брат – Йордан бе предложен за най-високото държавно отличие – орден "Стара планина". Любопитен момент обаче е, че за това е предложен не от Валери Симеонов, а от другия патриот – председателя на ВМРО Красимир Каракачанов. Именно военният министър сравнява делото на бизнесмена с това на Васил Левски.

Очевидно обаче във вторник Сидеров говореше за отношенията между братя Диневи и Валери Симеонов, а от намеците му стана ясно, че вероятно шефът на НФСБ почива при тях.

"Аз си ходя по общия ред в Созопол, където ходя още от малък", сподели Волен Сидеров, изтъквайки разликата между себе си и "привилегированите" като Симеонов.

Веднага след това той каза, че около акция "Тишина" витаят "въпроси за корупция, за лобизъм, за двойни стандарти".

"Сега ще накарам РЗИ да извърши проверки на Свети Влас! Защо там няма проверки, заведенията работят и дънят до зори и никой не се намесва. Това е само туризмът - какво ли става с други части, които са свързани с концесиите. Има щети за милиарди - ние се занимаваме тук с кръчми, дискотеки, лифтове", заяви лидерът на "Атака".

"Ние в парламента не сме придатък"

Тирадата му продължи със спора за строежа на втори лифт над Банско – проект, подкрепян силно от Валери Симеонов: "Спомняте си голямата битка да се приеме решение за Банско - излезе от съда, че това е незаконно, че понякога решенията на правителството се вземат грешно - ми хайде, като се вземат грешно, да си направи правителството един анализ и да се спази коалиционната уговорка всичко да се консултира с коалиционните партньори. Ние в парламента не сме трансмисия, придатък на правителството. Искаме всяка поправчица да се съгласува с нас. 40 поправки и поправчици са внесли депутатите на НФСБ през главите ни".

"Не сме изпратили това правителство във властта да разчиства бизнес. Това не е пазарна икономика, това не е демокрация. Обръщаме се към правителството: казвам им много внимателно да помислят върху това да вкарат извънредна точка в МС да разгледат поведението на определени членове на правителството. Искам да знам Бойко Борисов оторизирал ли е определени членове на правителството да идват тук и да безчинстват. Командировал ли ги е да тероризират туристическия бизнес", попита Сидеров.

"Има ли нужда от такова правителство?"

"Има ли нужда от такова правителство, трябва ли да продължи да управлява, ако то не създава благини, а затваря. Занимава се на кого да затворим заведението, за да може другият олигарх да стане по-богат. Да се замисли правителството има ли нужда от него или да търсим друго правителство", бе следващият въпрос на Сидеров.

Той допусна, че вицепремиерът "страхува" институциите. Сидеров обаче пропуска важен момент, че дори и нелепи от гледна точка на типа туризъм, който се извършва в Слънчев бряг, мерките предприети от тях съответстват на нормативната база. Действащият закон за защита от шума забранява високите децибели на открито, в т.ч. в курортите, след 23 часа.

"Да не би тук някой член на правителството да идва и да ги плаши с уволнения, ако не извършват проверки?! Да не би Бургас от най-добрия град за живеене да е станал най-корумпираният... Кой дава право на РЗИ да действа като шпицкоманда, а на МВР като военна хунта да убива туристическия бизнес", каза още той.

Веднага след това направи връзка със събитията около Митьо Очите и Бенчо Бенчев: "Тези полицаи с маските, които спират децата да танцуват, що не ходят на границата да спират Очите. Къде са неговите бизнес партньори - има една партийка, дето даже беше прилепена към "патриотите"? Да се търсят отговори на тези въпроси, иначе живеем в един нихилизъм, безвремие...".

"Стабилността на правителството клатят определени негови членове", обобщи лидерът на "Атака".

След тази тирада, изнесена на импровизиран брифинг пред журналисти, той влезе в самата сграда на РЗИ. Там Сидеров потърси отговорност от директорката на дирекцията, отговаряща именно за замерването на шума.

Тя му обясни, че и по сега действащия закон високите децибели са забранени, но Сидеров настояваше, че законът не трябва да се спазва, понеже сега бил предложен нов (в който също шумът след 23 часа е забранен) и бил дискусионен.

Директорката се опита да обясни, че жалбоподателите не се интересуват от това, че се правят някакви изменения в закона, те искат да се реагира на сигнала им веднага. След което лидерът на "Атака" поиска да види кои са тези жалбоподатели и от какво се жалят. Последва отговор, че това е лична информация. Сидеров пак атакува - нареждал ли ѝ е някой да затваря заведения. Получи отговор "не".

След като не успя да разбере имената на жалбоподателите, Сидеров си тръгна. Ако приемем думите му за чиста монета, втора серия ще има утре на заседанието на кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от България