Край на "принудителните" харесвания във Фейсбук

Край на "принудителните" харесвания във Фейсбук

Интернет сайтове вече няма да може да принуждават своите посетители да "харесват" тяхното съдържание като условие да го видят или като изискване за участие в игра в социалната мрежа Фейсбук. Така отново ще се върне фокусът върху качественото съдържание и оригиналността в интернет и сайтове, които разчитат на лошите практики за привличане на фенове, ще трябва да измислят наистина интересни начини за привличане на последователи и привърженици.

С въвеждането на нови правила на Фейсбук вече се реже възможността за отчитане на висок ръст на посещенията, от която досега се възползваха много уебсайтове – както медийни, така и фирмени, за постигане на търговски цели.

Ударът е не срещу възможността да се печелят фенове и да се получават "харесвания“ на постингите, а по-скоро срещу начините, по които това се прави автоматизирано или тайно от потребителя.

"Промяната е от голямо значение, тъй като ще върне фокуса върху това, което винаги е имало значение в интернет – качественото съдържание, креативната визия и високата добавена стойност", коментира  Георги Костов, креативен директор в българската дигитална агенция eDesign.

По думите му, през последните години определени проекти чрез принудителното харесване преди дори да бъде видяно или чрез автоматично отчитане на глас, без такъв да е даден, са успели да  изградят нереална аудитория, а интернет като цяло се пълни с множество уебсайтове с безсмислено съдържание, които разчитат единствено на лошите практики за привличане на фенове. "Напоследък се стигна до там, че потребителите на практика губят ориентация, от къде могат да достъпват качествено съдържание и авторитетът на цялата глобална мрежа страда“, смята Костов.

Една от промените е свързана с премахването на практиката "Like-Baiting“ - постинги, които изискват от потребителите да харесат дадено съдържание, без в резултат последните да получават някаква добавена стойност. Този тип постинги рядко са стойностни за читателите, но въпреки това получават много повече "харесвания“ от редица важни и интересни новини.

На прицел попадат също и практики като публикуването на подвеждащи линкове, а освен това ще бъде ограничен броят на уеб меметата/мемите (web meme), за сметка на качественото новинарско съдържание. Тепърва се очаква да бъде прекратен и методът "Fan – Gating“, който предполага потребителите да харесат дадено приложение, за да могат да го използват. Досега той най-често се използваше за привличане на „харесвания“ срещу участие в дадена социална игра, обясняват от компанията.

"През последните години "харесванията“ в социалните мрежи сериозно се обезцениха. От тук нататък акцентът ще бъде върху качественото уеб съдържание, креативните кампании и дизайнерски решения. Това означава, че за да изградят и запазят своите аудитории компаниите ще трябва да забравят досегашните лесни и бързи решения, и да инвестират усилия в предоставянето на реална добавена стойност за своите потребители. А добрата новина е, че по този начин те ще създадат много по-качествена аудитория около своите марки, отколкото с досегашните недобросъвестни практики за привличане на фенове“ - казва още Георги Костов от eDesign.

Споделяне

Още от Общество