Край на скъпите такси за събиране на малки дългове към столичното парно

Край на скъпите такси за събиране на малки дългове към столичното парно

Клиентите на "Топлофикация-София" с малки задължения, които са събрани по съдебен път, вече няма да плащат нереално високи спрямо неплатените сметки юридически разходи, съобщи пред журналисти в сряда Елен Герджиков, председател на общинския съвет на столицата, която е собственик на топлофикационното дружество.

Той посочи, че е нечестно спрямо клиентите за задължения от 8 лв. например да се начислява юридическо възнаграждение от 300 лв. по Наредбата за определяне на адвокатските възнаграждения.

Герджиков обясни, че проблемът е в това, че въпросният документ предвижда при търсене по съдебен път на суми до 1000 лв. да се начисляват юридически разноски от 300 лв., а за по-големи суми вече към тези 300 лв. се прибавя и процент от горницата.

За да се премахне тази несправедлива практика, се предлага Столичният общински съвет да задължи дружеството си, когато си събира през съда задължения под 300 лв. да претендира юридически разноски в размер не по-голям от самото задължение. Това означава, че ако задължението на клиента е 50 лв. и то не е погасено в срок, при съдебно производство дружеството ще претендира за заплащане на разноски по делото на стойност не повече от 50 лв. Толкова колкото е задължението, обясни Герджиков.

По думите му така няма да има случаи, в които изискуемите суми са малки, но начислените от съда юридически разноски са непропорционално високи. Мярката е социална и показва отговорност от страна на дружеството към клиентите, посочи председателят на СОС.

На пресконференция, на която омбудсманите на общинското дружество представиха работата си в последните шест месеца, стана ясно още, че от другия месец ще има промяна в дизайна на фактурите, получавани от клиентите на столичното парно. Информацията за просрочени задължения и предстоящо съдебно производство графично да бъде изнесена напред във фактурата, така че да бъде забелязана от абоната.

От четвъртък дружеството започва ускорено обновяване на базата данни на клиентите си. Вече ще вкарват мобилните номера на клиентите, така че да може по-лесно да се влезе във връзка с тях. В момента информацията не е пълна и част от проблемите възникват именно, когато не може да се намери съответният клиент и не може да му бъде съобщено своевременно, че има просрочено или забравено задължение, обясни Герджиков.

Друга новост е въвеждането на код "платец" на фактурата, който да допълни сегашния абонатен номер. Това ще реши проблема, който възниква при смяна на партиди. Така всеки клиент ще има индивидуален код, задълженията ще се водят на този код и няма да се губи връзката с клиента при смяна на адреса, посочи председателят на СОС.

Общо 455 писмени жалби са постъпили при обществените посредници до 31 декември 2015 г. Отговорено е на над 440 от тях. Направени са над 1000 устни консултации, обясни Деян Дянков, един от тримата обществени посредници.

Голяма част от жалбите се отнасят за изравнителните сметки при отчета на показатнията на топломерите. По думите на Дянков жалбите, свързани със сградната инсталация, са малко.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?