Край на старата монета от 1 паунд в неделя

Край на старата монета от 1 паунд в неделя

Старата монета от една британска лира ще изчезне от портмонетата на британците в неделя 15 октомври, когато се слага край на плащанията с нея и депозирането ѝ. Тя се заменя изцяло от пусната в обращение на 27 март нова монета, за която се твърди, че по-трудно се фалшифицира.

Решението за създаване на новата монета беше взето, за да се противодейства на фалшификациите. Според Кралския монетен двор (Royal Mint) 3 процента от старите монети от един паунд са фалшификати, равняващи се на сума от 45 милиона британски лири (50,41 милиона евро).

От появата ѝ през 1983 година, тази монета е била изсечена в два милиарда екземпляра. Тя замени банкнотата от един паунд, след като Монетният двор реши, че е прекалено скъпа за производство спрямо краткотрайния ѝ "живот" - средно девет месеца.

Новата монета ще бъде изсечена в 1.5 милиарда екземпляра и е "най-сигурната в света", увери директорът на музея на Монетния двор Кевин Кланси.

"Въвели сме няколко нови характеристики: новата монета е дванайсетоъгълна, а не кръгла като предишната", обясни той. Освен това тя е биметална, изработена от два метала с различен цвят, има и холограми, много дребно изписани букви и специфична форма на ръба, уточни Кланси, цитиран от Франс прес и БТА.

Фалшификатите ще бъдат по-лесно разпознавани и благодарение на използваните в новата монета метални сплави на основата на никел и мед.

Въпреки че дебелината ѝ е по-малка (2,8 милиметра вместо 3,15), за да се отговори на очакванията на превозвачите на пари и ценни товари, тя остава най-голямата британска монета в обращение. "През 1983 година идеята за по-дебела монета беше да се създаде усещането за стойност у хората. Запазили сме този подход", изтъкна Кевин Кланси.

Нов е и дизайнът на монетата, която прилича на еврото. От опаката страна, по предложение на 15-годишния Дейвид Пиърс, спечелил конкурса на министерството на финансите, са изобразени роза, праз, трън и детелина - символите на четирите нации на Обединеното кралство - засадени в кралска корона.

От лицевата страна е нов портрет на кралица Елизабет Втора - петият поред върху британска монета.

Пусната в обращение на 27 март, новата монета има за цел да замени изцяло старата на 15 октомври. Макар от старите екземпляри вече да са изтеглени 1.2 милиарда, остават още около 500 в обращение, по-малко от седмица преди крайния срок.

Според Федерацията на малките предприятия преходният период е относително кратък и ще бъде необходимо още време, докато бъдат събрани старите монети и занесени в банките.

Веригата магазини Паундленд (Poundland), където почти всички стоки струват по една лира, удължи до 31 октомври периода, през който клиентите ѝ ще могат да плащат със старата монета.

Основните банки в страната - Барклис (Barclays), Натуест (Natwest), Лойдс (Lloyds), както и Сантандер (Santander) - също обявиха, че ще продължават да приемат кръглата монета от една лира и след 15 октомври. Същото ще важи и за пощенските гишета.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?