Край на цигарите със стари цени

От четвъртък, 1 април, няма да се продават цигари на старите цени, отразени на бандеролите, предупредиха от агенция ″Митници″. В търговската мрежа трябва да има вече само цигари с новите бандероли и със съответните нови цени.

Тримесечният гратисен срок на реализиране на произведени тютюневи изделия със стари бандероли изтича на 31 март, след като повишените акцизи влязоха в сила от 1 януари т. г.

Ако бъдат заловени да продават цигари със стари бандероли, търговците може да бъдат глобени най-малко с 2000 лева и стоката им да бъде конфискувана. Акцизът, платен за нереализираните количества цигари със стар бандерол, подлежи на възстановяване при спазване на разпоредбите на Закона за акцизите и данъчните складове и правилника към закона, поясняват от митниците. Самите цигари ще бъдат унищожени под митнически контрол и за сметка на собствениците им. Във връзка с тази процедура от началото на следващия месец митничари започват инвентаризация в акцизните складове.

В съобщението от митниците се казва, че преди година при прилагането на тази процедура са били унищожени над 1.7 милиарда къса цигари със стари бандероли.

Най-разпространените марки български цигари - ″Виктори″ от стара цена 3.60 лв. вече се продава за 4.60 лв., ″Карелия″ от 3.50 лева вече е на цена 4.70 лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?