Край на всякакви сделки със сградите на НАП, обещани на Ирена Кръстева

Край на всякакви сделки със сградите на НАП, обещани на Ирена Кръстева

Правителството смени в сряда собствеността на четири столични имота на Националната агенция за приходите (НАП) от частна държавна в публично държавна. Имотите са на бул. "Цариградско шосе", на бул. "Дондуков, ул. "6-ти септември" и ул. "Аксаков".

При публичната държавна собственост не могат да се извършват сделки с имоти. Ако обаче е частна държавна собственост съответният принципал – държавна организация – може да извършва сделки с него, включително да го продаде при определени условия.

В началото на годината кабинетът на Сергей Станишев трансформира собствеността на четирите административни сгради, намиращи се в центъра на София, на частна държавна, за да могат те да бъдат апортирани в смесено акционерно дружество между държавата и медийната компания на Ирена Кръстева "Обединени български вестници" АД, която е и собственик на полиграфическия комплекс ИПК "Родина".

Имотите на "Дондуков", "Аксаков" и "6-ти септември" щяха да останат за Ирена Кръстева, а в замяна частният инвеститор се задължаваше да построи до ключ нова сграда за нуждите на НАП с разгърната площ от 50 хил. кв. м, като разруши сега съществуващата недовършена постройка на "Цариградско шосе".

Готвената сделка предизвика голям скандал, след като стана известно, че е одобрена от правителството на Станишев въпреки очебийната неизгода за държавата и явното облагодетелстване на близката до ДПС и БСП медийна групировка.

В последните дни на управлението на предишното правителство компания "Обединени български вестници" сама се отказа от сделката.

Това е и причината няколко месеца по-късно собствеността върху имотите да бъде възстановена на публично държавна.

Кабинетът си взе от ДПС два софийски офиса

Движението за права и свободи (ДПС) ще трябва да освободи два офиса в София, които му бяха предоставени за ползване за срок 10 години в последните дни от управлението на предишното правителство.

Единият офис е в район "Студентски" на адрес ул. "Професор Александър Фол" 2 и е с площ 87 кв. м. Другият е от 65 кв. м на ул. "Кирил и Методий" 88.

Мотивите на правителството да си вземе обратно офисите са, че "в момента има остър недостиг на свободни държавни имоти в столицата, а ДПС разполага с още три, разположени в центъра на София".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?