Край Охрид издигат паметник за удавените преди година 15 българи

На брега на Охридското езеро, където преди година се удавиха 15 българи, е изграден монумент в тяхна памет. Инициативата е на ротари клубовете в Пирдоп и Охрид, както и на македонската организация "5 септември", съобщи БТА.

Официалното му откриване ще е до края на септември.

Преди няколко дни роднините на загиналите при инцидента и преживелите потъването на кораба "Илинден" са направили панихида за годишнината от трагичния инцидент.

На 5 септември, когато се навършва точно година от инцидента, група от близо 40 човека ще пътува до Охрид, за да пусне във водата венци и цветя в памет на удавените ни сънародници. С тях ще са и кметовете на населените места, от които са загиналите.

Година след потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро българската прокуратура все още не е получила от македонската страна документите от аутопсиите на удавените българи, каза наблюдаващият прокурор по разследването, което паралелно се води у нас, Божидар Джамбазов.

Корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември миналата година. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха при инцидента.

Джамбазов припомни, че искането за резултата от аутопсиите, огледите на кораба, който потъна и разпитите на свидетелите е изпратено преди месеци. От всички искания, които Джамбазов досега е направил към Македония, са изпълнени само няколко.

Ако всички документи, които българската страна иска, бъдат предоставени, ще бъдат направени експертизи и по тях ще се прецени дали и как в България да се води паралелен процес, обясни още Джабмазов. По думите му в този случай капитанът на кораба Сотир Филевски ще бъде призован, но ако не се яви, делото може да върви задочно. Всичко това обаче е хипотетично, посочи той.

Пътуването до Охрид бе организирано от Боряна Георгиева. Превозвач, нает от нея, е била фирмата "Берти 13". По случая бе образувано дело. Димитровградският районен съд призна Георгиева за виновна в това, че е извършвала външно-търговска туроператорска дейност без необходимата регистрация, изисквана по Закона за туризма. Тя бе глобена с 4500 лв. и лишена от правото две години да упражнява каквато и да е търговска дейност.

Македонските власти частично прекратиха разследването срещу помощник-капитана Владко Юстияновски за инцидента с кораба "Илинден". Така разследването засега се води срещу капитана Сотир Филевски. Разследването твърди, че корабът е потънал заради претоварване. 23-годишният капитан е допуснал на борда на кораба да се качат 56, при капацитет на плавателния съд 43 човека.

Споделяне

Още от Балкани