Край Сливен започва съвместно учение на войски на България и САЩ

В събота като част от подготовката за учението екипажите на българските изтребители МиГ-29 тренираха за първи път със стратегически военнотранспортен самолет С-17 "Глоубмастър"

Съвместна тактическа подготовка на американски и български сухопътни военни части започва на учебния полигон "Ново село” край Сливен в неделя, заяви в Сливен министърът на отбраната Николай Ненчев. 

С мотива да няма политически спекулации, той обяви, че участие в учението ще вземат сили и средства от сухопътните войски на Съединените щати, сред които ще има до 350 военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси, до 50 единици бойна техника, която включва 4 танка М1, до 30 бойни машини на пехотата - М2 и М3, до 16 бронетранспортьори, до 30 единици поддържаща и осигуряваща техника, до 13 броя военни и въздухоплавателни средства с техните екипажи за обслужване и осигуряване на необходимото оборудване, което включва: до 7 хеликоптера "Ю Ейч-60 ", до 4 хеликоптера "Си ейч-47" и до два хеликоптера "Ей ейч-64".

Тази година на територията на България ще се проведат десетки тренировки и учения с участието на сили на НАТО, коментира руската агенция ТАСС и припомня, че в петък започнаха военни маневри и в Черно море.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че Москва възприема активността на НАТО в близост до руските граници като заплаха. По думите му Съединените щати трябва да си дадат сметка, че подобни провокационни действия няма да спомогнат за решаване на украинския конфликт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?