Край Видин се садят дървета за добив на биоенергия

Започнало е засаждане на 10 000 растения пауловния, които се използват за производство на биомаса, край град Димово, Видинска област, съобщиха от компанията "Ферри Груп", която реализира проекта за добив на суровина за производство на енергия от възобновяеми източници. Експериментът по отглеждането и приспособяването на специалния дървесен вид се провежда върху 90 декара. Върху още толкова площ край Варна ще започне саденето на различни видове от дървото пауловния.

След като се проследи адаптирането на дървото, ще започне интензивното му засаждане върху площ от над 60 000 декара..

“До няколко месеца предстои да отчетем резултатите от залесяването”, каза Мануел Ферри Санчес, президент на “Ферри Груп”.

Проектът обхваща и изграждане на фабрики за преработка на биомаса и производство на евтина екологична енергия в района на Видин и Варна. Строежът на тези предприятия ще започне след изтичане на първата година от интензивното засаждане с пауловния, като заводите за биогориво ще влязат в експлоатация след първия тригодишен цикъл на културите.

Испанската компания "Ферри Груп" е холдинг от семейни фирми, които имат повече от 35 г. опит в секторите туризъм, спорт, жилищно строителство, хотелиерство и земеделие.

Споделяне

Още от Бизнес