Крайната десница в Бундестага оглави три парламентарни комисии

Крайната десница в Бундестага оглави три парламентарни комисии

Депутати от дяснонационалистическата партия Алтернатива за Германия (АзГ) оглавиха три парламентарни комисии в новоизбрания Бундестаг, включително бюджетната, след като спечелиха гласуване без ентусиазъм по настояване на опоненти, предаде Асошиейтед прес..

Петер Бьорингер бе избран за шеф на влиятелната бюджетна комисия с гласовете само на своята партия и на бизнес ориентираната Свободна демократическа партия. Опозиционната Лява партия гласува против, а останалите се въздържаха.

Председателите на комисиите обикновено се определят без гласуване, но опонентите на Бьорингер се възпротивиха на тази практика, като се позоваха на предишни негови изказвания с критики срещу еврото.

По същите причини се стигна до гласуване и за председателството на комисиите по правосъдието и туризма. Сега те се оглавяват съответно от депутатите на АзГ Щефан Бранднер и Себастиан Мунценмайер.

АзГ спечели 12,5 процента от гласовете в парламентарните избори в Германия през септември м.г. и не само влезе за първи път в Бундестага, но стана и третата по големина партия.

 

След очакваното създаване на новата управляваща коалиция между консервативния блок ХДС/ХСС и левоцентристката Германска социалдемократическа партия, АзГ ще бъде и най-голямата опозиционна партия в парламента.

Споделяне

Още от Европа