Крайната десница в Естония заплашва с размирици

Председателят на Консервативната народна партия на Естония Март Хелме

Ръководителите на Консервативната народна партия на Естония, които преговарят за влизане в следващото правителство, заплашиха да предизвикат размирици, ако не се стигне до коалиционно споразумение, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Досегашният премиер Юри Ратас започна миналата седмица преговорите с консерваторите от "Отечество" и с крайнодясната Консервативна народна партия на Естония, подкрепата за която се увеличи значително на парламентарните избори на 3 март.

Този ход на Ратас, лидер на Центристката партия на Естония, цели да осигури парламентарно мнозинство, за да попречи на спечелилата изборите либерална Партия на реформите да състави правителство.

Председателят на Консервативната народна партия Март Хелме заяви пред медии, че ако "дълбоката държава, конгломератът на медиите и Партията на реформите" осуетят коалиционните преговори, ще има бунтове.

"В Естония има 300 000 души, които са бедни или на прага на бедността и които ненавиждат Партията на реформите", каза Хелме".

"Повечето от тях подкрепят трите партии, които са напът да съставят коалиция. Ако каузата ни бъде осуетена и ако бъде хвърлена запалената клечка кибрит в бурето с барут, ще има експлозия", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа