Крайната десница води в почти половината региони във Франция

Саркози отказа сътрудничество със социалистите преди втория тур на местните избори

Марин льо Пен

Френската крайнодясна партия "Национален фронт" получи най-много гласове на първия тур на местните избори.

Партията води в почти половината региони, докато управляващите социалисти понасят поредно изборно поражение.

НФ изпревари на вчерашния първи тур от изборите и дясната опозиция, и управляващите социалисти в поне шест от общо 13 региона, три от които са ключови: на север Нор-Па-дьо-Кале-Пикарди, където водач на листа е Марин льо Пен, на югоизток Прованс-Алп-Кот д'Азюр, където листата води племенницата на Льо Пен - Марион Марешал-Льо Пен, и на изток Алзас-Шампан-Арден-Лорен, с водач на листа стратега на партията Флориан Филипо.

Възползвайки се от страха, породен от атаките в Париж на "Ислямска държава", отнели живота на 130 души, опасенията от имигрантите и от рекордната безработица, партията на Марин льо Пен си е осигурила на вчерашния първи тур 27,96 на сто от гласовете в национален мащаб при преброени 98 процента, съобщи вътрешното министерство.

След тях се нарежда партията ”Републиканците", начело с бившия президент Никола Саркози и съюзниците ѝ от дясното пространство. Те получават 27% от гласовете. Управляващата Социалистическа партия е трета с 23%.

Изборите за регионалните власти във Франция се провеждат в два кръга. Избирателите определят кои ще са 1910-те местни представители в областните и общинските съвети, за които се борят повече от 21 400 кандидати от над 170 различни партии и предизборни коалиции. Изборите се определят като "генерална репетиция" за всички политически сили във Франция преди парламентарните и президентските избори през 2017 година. Вторият тур ще бъде след седмица - на 13-ти декември.

Междувременно Никола Саркози изключи всякакви договорености със социалистите за втория тур, за да бъдат победени кандидатите на НФ.

Френската социалистическа партия съобщи, че оттегля кандидатите си от балотажа в трети регион, в Източна Франция, за да попречи на крайната десница да победи, предаде Ройтерс.

Социалистите обявиха снощи, че се оттеглят от участие във втория тур на изборите на 13 декември в два ключови региона, на север и югоизток, където се класират трети, за да "издигнат бариера" пред крайната десница. "В регионите, където има опасност от победа на Националния фронт, или където левицата не изпреварва десницата, Социалистическата партия реши да направи републикански бараж, конкретно в Нор-Па-дьо-Кале-Пикарди и Прованс-Алп-Кот д'Азюр", каза Жан-Кристоф Камбаделис, втори по ранг в ръководството на СП. "В продължение на пет години социалистите няма да имат представители в тези регионални съвети", добави той след извънредно заседание на ръководството на управляващата партия.

Партията е на трето място и в източния регион Алзас-Шампан-Арден-Лорен и тази сутрин Камбаделис съобщи, че тя няма да участва и там във втория тур, оставяйки консерваторите от партията Републиканци на Никола Саркози да се състезават с Националния фронт.

"Твърде голям е рискът от победа на НФ, за да оставим кандидатите си в този регион", обясни депутатът Брюно льо Ру, лидер на социалистите в долната камара на парламента.

Льо Пен обаче се въздържа да обяви победа, въпреки че самата тя е начело в региона Нор-Па-Кале-Пикарди, където имигрантската криза се символизира от лагерите край Кале. "Все още не сме си у дома, като се има предвид нечестният начин, по който се водят изборите, каза тя по радио Ер Те Ел, цитирана от Ройтерс. Оттеглянето на кандидати от втория тур е доста нечестно. Днес извиват ръцете на французите, симпатизиращи на левицата. Дали обаче те ще приемат да бъдат обиждани? Ще видим", коментира тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?