Крайната цел и на Нинова е колаборация с ГЕРБ, но като голям играч

Анализатори: БСП търси решение на кризата чрез смяна на лидера

Крайната цел и на Нинова е колаборация с ГЕРБ, но като голям играч

Смяната на Михаил Миков с Корнелия Нинова начело на БСП е опит за съживяване на партията, коментират анализатори и социолози пред Mediapool. Те прогнозират, че БСП може да поеме нов курс, да се отвори по-широко както към лявото пространство, така и към центъра. Първан Симеонов от "Галъп" е на мнение, че крайната цел и на вече бившия председател Миков, и на новоизбраната Нинова е една и съща – по-тясна колаборация с ГЕРБ.

 

Според социолога Юрий Асланов, който е и член на Националния съвет на БСП и бе ангажиран с кампанията на Нинова, ще се случи обратното - новият лидер ще засили опозиционната линя на партията.

 

Промяната е търсене на решение на кризата, но агонията може и да продължи

 

Колегата му Живко Георгиев пък смята, че за да се правят някакви изводи е необходимо време от поне три-четири месеца, които ще покажат тенденциите в партията.

 

"БСП е в трудно състояние и това се осъзнава от нейния елит, не винаги може да се прогнозира какво ще се случи. Когато тази партия е в неравновесно състояние, не може да бъде лесно предвидима, затова и промяната на лидера не бе очаквана", коментира Живко Георгиев. По думите му е очевидно, че социалистите са потърсили промяна, тъй като "настоящето не обещаваше такава". Михаил Миков може и да е искал да промени нещо, но това не се случи. "Това неслучване пък го наблюдаваме вече цяла година: БСП не стана убедителна опозиция, нито произведе нови политики, нито се укрепи организационен. Затова промяната е търсене на решение на кризата", посочи Георгиев.

Социологът смята още, че е твърде рано да се правят прогнози за лидерството на Нинова. "За да бъде в състояние да предлага политики, БСП първо трябва да оздрави себе си, ако има потенциал. В това състояние, макар и с нов председател – трудно", коментира още той. И напомни, че БСП е партия, в която председателят не е всевластна фигура: "Всичко зависи от това какво ще последва като прегрупиране, организационни промени по върховете. Всичко е възможно. И да се намери вярно решение за оцеляването за една силна лява партия, каквато БСП беше, може и да продължи агонията."

Предстои същностна промяна, за добро, тъй като по-лошо от сега няма как да стане

Далеч по-възторжен в оценката си е Юрий Асланов. По думите му промяната при социалистите е същностна "и то не защото Корнелия Нинова е жена, което е очевидно", а защото с такъв човек начело левицата може да се отвори и да излезе от сектантството си.

"Битката на Нинова ще бъде сложна от гледна точка и на апарата, и на безвремието в БСП от гледна точка на празнодумство и безплодни дискусии в партията. Но смяната на лидера е знак, че предстои наистина същностна промяна, а тя ще е за добро, тъй като по-лошо от това в момента няма как да стане", коментира Асланов.

Той очаква "широко отваряне на БСП" и "обединение на левите сили около БСП". "И под обединение не разбирам нито АБВ, нито някого конкретно. Визирам, че ще има обединение на хората с леви убеждения в България, които са около 2.5 милиона души", каза Юрий Асланов.

Той е убеден, че БСП ще поеме сериозен опозиционен курс и "първата ѝ работа ще е да свали правителството".

Отваряне към центъра и някакъв ляв Реформаторски блок

"Ярката опозиционна заявка, която направи Нинова, има смисъл. Дори ако утре отиде да се договаря с ГЕРБ – едно е БСП да иде като второстепенна формация, друго е да играе на големия терен", коментира Първан Симеонов.

По думите му и Михаил Миков, и Корнелия Нинов, рано или късно си представят единодействие между ГЕРБ и БСП. "БСП е дозряла до прагматизма, който я кара да си дава сметка, че през парадния вход на властта няма да влиза, по-скоро това трябва да се случва през задния", смята Симеонов.

Социологът обясни, че след като в партия като левицата е преодолян дори апаратът, значи в структурите ѝ настроенията за промени са повече от сериозни. "Наблюдавахме и друг интересен процес – сливане на всякакви възможни лагери и вливането им в един човек. В този ред на мисли очакванията към Корнелия Нинова са големи", обясни той.

"Ефективната линия за БСП е линията, която новата председателка изглежда, че ще защитава – по-скоро на отваряне, посягане към центъра, а не толкова лявата и про-източна линия, която караше БСП да звучи нишово, а не автентично", казва социологът. Според него избирателят на социалистическата партия знае, че е ляв и това няма нужда да му се обяснява непрестанно, "избирателят на БСП иска партията му да е ефективна – дали като опозиция, или като участник във властта, но да вижда, че нещо се случва", смята Симеонов.

Според него с новия си шеф БСП дори може да направи нещо като Реформаторски блок, но в ляво, ако има ефективен рестарт: "Могат да се помъчат да превърнат дефекта в ефект, но нека видим какво ще се случи, защото подкрепата за Нинова е изтъкана от разнородни интереси."

Първан Симеонов обърна внимание, че ако ще се прави широко ляво обединение, анализът не бива да пропуска, че Георги Първанов е демонстрирал, че има и план Б – "някаква патриотична смес, а не лява." Според него обаче, ако има общ ляв кандидат-президент, задачата на ГЕРБ за президентския вот ще бъде силно затруднена.

Въпреки това обаче Симеонов смята, че е много важно да се види как ще стартира работата на Нинова в недружелюбна среда с партия, разделена на две и апарат, подвластен на Михаил Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?