Крайният срок за протоколите за дезинфекция на дворовете с прасета е до 26 август

Отговорни за това са кметовете и ветеринарните лекари

Крайният срок за протоколите за дезинфекция на дворовете с прасета е до 26 август

До 26 август 2019 г. е крайният срок за представяне на протоколите за санитарно прочистване на дворовете и дезинфекцията в населените места във връзка със регистрирани случаи на африканска чума по свинете.

По този начин стопаните им ще могат да получат финансова подкрепа от 300 лв. за почистен и дезинфекциран двор. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг след среща с областни управители от страната и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) във Велико Търново.

Отговорността за дезинфекцията на личните стопанства е на кметовете на населените места и ветеринарните доктори, каза Танева.

Средносрочната цел, която си е поставило земеделското министерство е независимо от мястото и големината на стопанството, в което се отглеждат домашни свине, то да бъде регистрирано и да има мерки за биосигурност, посочи Танева. Тя увери, че режимът за регистрация ще бъде административно облекчен. Сега той се осъществява по Наредба №44.

"Експерти от Българската агенция по безопасност на храните са подготвили два модела информационни бюлетини, които в 10-дневен срок ще бъдат раздадени във всяко населено място. В единия е обяснено какво значи биосигурност в тип "лично стопанство", а в другият е за по-големи стопанства с развъдна дейност. Всеки, който спази изискванията може да бъде регистриран", каза Танева. Тя посочи, че успехът в борбата с африканската чума по свинете зависи от биосигурността в стопанствата, в които се отглеждат.

Земеделският министър благодари на всички стопани, които са се включили заедно с държавните органи за максимално ограничаване на щетите, така че България да стане държава, която сравнително бързо се е справила с този проблем.

Ловците трябва да мият автомобилите си

В събота се открива ловният сезон за прелетен дивеч. Ловците също са задължени да спазват мерки за дезинфекция и след приключване на ловния излет трябва да мият обувките си с вода и сапун и гумите на автомобилите, напомни заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев.

На територията на страната има 2795 ловни дружинки, като 104 от тях ще бъдат ограничени в ловните дейности.

"Разчитаме основно на тях за депопулация на дивата свиня. Държавата може да се справи с африканската чума само, ако работим заедно в тази посока", каза Танева.

В капаните за улов на диви свине на територията на Държавните горски предприятия са хванати над 70 животни, каза Добрев.

Националното сдружение на общините активно участва във всяка кампания на Министерството на земеделието и храните. В ежеседмичния си бюлетин, който се разпространява до местната власт, сдружението публикува актуална и подробна информация за болестта, каза Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Велико Търново.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?