Крайно десните евродепутати правят формация с колегите си от България и Румъния

Европейският парламент (ЕП) най-вероятно ще се сдобие с крайно дясна формация след присъединяването на България и Румъния към съюза, съобщи в понеделник електронното издание “Euobserver”.

Според законите на ЕС са нужни поне 19 евродепутати от 5 различни страни членки, за да бъде формирана политическа група в Европарламента. Разширението от 1 януари означава, че към евентуалната бъдеща група ще се присъединят един евродепутат от българската партия “Атака” и петима от румънската националистическа и антиромски настроена партия “Велика Румъния”.

Опитите за формирането на крайно дясна група в ЕП се правят от години, но досега бяха блокирани от различията между крайно десните представители от страните членки и липсата на обща идеологическа платформа.

Според австрийския евродепутат Андреас Мьолцер, който е сред най-големите привърженици на идеята за създаването на такава група, тя ще бъде създадена на 15 януари и ще се нарича “Идентичност, суверенитет и прозрачност”.

По думите му групата в европейската асамблеята ще бъде оглавена от Бруно Голниш, който е член на Френския национален фронт.

Мьолцер формулира и основните насоки от платформата на бъдещата парламентарна група – тя ще бъде срещу членството на Турция в ЕС, срещу Европейската конституция и срещу тенденциите за създаване на централно управление от Брюксел.

Рехавата програма на новата политическа формация маркира различията между отделните национални елементи, като основната цел за създаването ѝ е, че така националистите ще получат по-голяма тежест в ЕП.

“Това е по-скоро техническа, а не политическа група. Ние се събираме основно заради необходимостта от това. Оцеляването е единствено възможно в политическа група”, обясни още Мьолцер, добавяйки, че групата ще получи субсидии и политическа права, които независимите депутати нямат.

В момента бъдещият ѝ лидер Бруно Голниш чака съдебната присъда по обвинение в отричане на Холокоста, българският евродепутат Димитър Стоянов разпространи сред колегите обиден имейл, споменаващ в неподходящ контекст унгарския евродепутат от ромски произход Ливия Ярока, а лидерът на румънската партия “Велика Румъния” Корнелио Вадим Тудор привлече внимание с расистките си изказвания.

Споделяне

Още от Европа